• Rolada makowa

Deser

Rolada makowa

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- maszynka do mielenia mięsa

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Masa biszkoptowa:
5 jajek
5 łyżek oleju
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
Masa makowa:
250g maku
100g bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
1 łyżka miodu
50g cukru
skórka z cytryny
laska wanilii
250ml mleka
2 białka jaja

Przepis podstawowy

1

Mak zalać wrzącym mlekiem, dodać ziarenka z laski wanilii i odstawić do wystudzenia.

2

Następnie odcisnąć nadmiar mleka za pomocą lnianej ściereczki.

3

Do ramienia robota zamontować maszynkę do mielenia z tarczą o średnich otworach i dwukrotnie zmielić mak.

4

Do misy miksera wlać białka z dwóch jaj. Zamontować trzepaczkę i ubić na sztywną pianę przy maksymalnej prędkości.

5

Do maku dodać bakalie, miód, cukier, skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny oraz ubite wcześniej białka i dokładnie wymieszać.

6

Tak przygotowaną masę makową ułożyć równo na blachę o wymiarach 44x37cm wyłożoną papierem do pieczenia.

7

Nastawić piekarnik na 180C i rozpocząć przygotowanie masy biszkoptowej.

8

Oddzielić białka od żółtek. Do misy miksera wlać białka, zamontować trzepaczkę i ubić białka na pół sztywno.

9

Od tego etapu należy powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę na maksymalnej prędkości, do momentu kiedy będzie sztywna i cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami.

10

Zmniejszyć prędkość na poziom 2, wlać olej i dodawać powoli po jednym żółtku.

11

Kiedy masa będzie jednorodna, zmienić trzepaczkę na mieszadło elastyczne i dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

12

Ustawić prędkość 1 i mieszać do połączenia składników w jednolita masę. Należy robić to jak najkrócej aby masa nie straciła puszystości.

13

Tak przygotowany biszkopt wylać na masę makową i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchnii.

14

Roladę, na razie w formie prostokąta, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.

15

Po tym czasie wyciągnąć ciasto, lekko przestudzić aby się nie poparzyć i jeszcze ciepłe nakryć ściereczką, obrócić, ściągnąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć w rulon.

16

Przy pomocy ściereczki zrobić z rolady cukierka tak aby rolada stygła ciasno owinięta ściereczką.

17

Kiedy rolada ostygnie można ją dowolnie udekorować, do rolady makowej polecam ganasz czekoladowy i płatki migdałów. Jako nadzienie można użyć również prażonych jabłek z cynamonem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.