Deser
Rolada makowa
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- maszynka do mielenia mięsa
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mak zalać wrzącym mlekiem, dodać ziarenka z laski wanilii i odstawić do wystudzenia.
2
Następnie odcisnąć nadmiar mleka za pomocą lnianej ściereczki.
3
Do ramienia robota zamontować maszynkę do mielenia z tarczą o średnich otworach i dwukrotnie zmielić mak.
4
Do misy miksera wlać białka z dwóch jaj. Zamontować trzepaczkę i ubić na sztywną pianę przy maksymalnej prędkości.
5
Do maku dodać bakalie, miód, cukier, skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny oraz ubite wcześniej białka i dokładnie wymieszać.
6
Tak przygotowaną masę makową ułożyć równo na blachę o wymiarach 44x37cm wyłożoną papierem do pieczenia.
7
Nastawić piekarnik na 180C i rozpocząć przygotowanie masy biszkoptowej.
8
Oddzielić białka od żółtek. Do misy miksera wlać białka, zamontować trzepaczkę i ubić białka na pół sztywno.
9
Od tego etapu należy powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę na maksymalnej prędkości, do momentu kiedy będzie sztywna i cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami.
10
Zmniejszyć prędkość na poziom 2, wlać olej i dodawać powoli po jednym żółtku.
11
Kiedy masa będzie jednorodna, zmienić trzepaczkę na mieszadło elastyczne i dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
12
Ustawić prędkość 1 i mieszać do połączenia składników w jednolita masę. Należy robić to jak najkrócej aby masa nie straciła puszystości.
13
Tak przygotowany biszkopt wylać na masę makową i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchnii.
14
Roladę, na razie w formie prostokąta, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
15
Po tym czasie wyciągnąć ciasto, lekko przestudzić aby się nie poparzyć i jeszcze ciepłe nakryć ściereczką, obrócić, ściągnąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć w rulon.
16
Przy pomocy ściereczki zrobić z rolady cukierka tak aby rolada stygła ciasno owinięta ściereczką.
17
Kiedy rolada ostygnie można ją dowolnie udekorować, do rolady makowej polecam ganasz czekoladowy i płatki migdałów. Jako nadzienie można użyć również prażonych jabłek z cynamonem.