• Wiejskie smaki – czyli pajda chleba ze smalcem

Przystawka

Wiejskie smaki – czyli pajda chleba ze smalcem

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

CHLEB
25g świeżych drożdży piekarniczych
700 g mąki pszennej
1 łyżka czubata cukru
1 Łyżka soli
0,5 l letniej wody
3 łyżki oleju
0,5 szklanki słonecznika lub ulubionych ziaren
SMALEC
0,25 dag słoniny
0,25 dag surowy boczek wieprzowy
0,25 dag podgardla wieprzowego
2 średnie cebule

Przepis podstawowy

1

CHLEB Zamontować hak do ciasta i w misie robota umieścić wodę, drożdże i cukier i całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i drożdży. Następnie dodać mąkę i sól. Gdy składniki zaczynają się już łączyć dodać olej. Urabiać ciasto w robocie około 5 -7 minut. Na sam koniec można dodać porcję swoich ulubionych ziaren.

2

Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, jednak gdy zależy nam bardzo na czasie można ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

3

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z misy, na stolnicę oprószoną mąką, zagniatamy ciasto, formując już docelowy kształt chleba (możemy oprószyć na wierzchu chleb mąką i posypać ziarnami) i umieszczamy w formie lub naczyniu żaroodpornym. Chleb zostawiamy pod ściereczką aby uzyskał temperaturę otoczenia.

4

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, i wstawiamy formę z chlebem. Pieczemy około 60 minut. W przypadku pieczenia chleba w prodiżu ciasto wkładamy do niego bezpośrednio po nagrzaniu prodiża i pieczemy około 45 minut.

5

Gdy chleb jest już zarumieniony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy bez żadnego przykrycia aby „odpoczął”.

6

SMALEC Montujemy maszynkę do mielenia mięsa i mielimy słoninę, podgardle i boczek. Następnie umieszczamy mięso na patelni i na bardzo wolnym ogniu wytapiamy tłuszcz, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wytapiania tłuszczu możemy posiekać na patelnię cebulkę, która doda nieco bardziej wyrazistego smaku. Należy jednak pamiętać żeby cebulka się nie przypaliła bo nada wtedy gorzkiego smaku. W ostatnim etapie przelewamy tłuszcz do słoiczka lub miseczki i po przestudzeniu wstawiamy do lodówki aby zastygł 

7

:) Najlepiej Pajda chleba ze smalcem smakuje w towarzystwie domowych ogórków kiszonych :D

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.