Przystawka
Wiejskie smaki – czyli pajda chleba ze smalcem
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
CHLEB Zamontować hak do ciasta i w misie robota umieścić wodę, drożdże i cukier i całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i drożdży. Następnie dodać mąkę i sól. Gdy składniki zaczynają się już łączyć dodać olej. Urabiać ciasto w robocie około 5 -7 minut. Na sam koniec można dodać porcję swoich ulubionych ziaren.
2
Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, jednak gdy zależy nam bardzo na czasie można ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
3
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z misy, na stolnicę oprószoną mąką, zagniatamy ciasto, formując już docelowy kształt chleba (możemy oprószyć na wierzchu chleb mąką i posypać ziarnami) i umieszczamy w formie lub naczyniu żaroodpornym. Chleb zostawiamy pod ściereczką aby uzyskał temperaturę otoczenia.
4
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, i wstawiamy formę z chlebem. Pieczemy około 60 minut. W przypadku pieczenia chleba w prodiżu ciasto wkładamy do niego bezpośrednio po nagrzaniu prodiża i pieczemy około 45 minut.
5
Gdy chleb jest już zarumieniony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy bez żadnego przykrycia aby „odpoczął”.
6
SMALEC Montujemy maszynkę do mielenia mięsa i mielimy słoninę, podgardle i boczek. Następnie umieszczamy mięso na patelni i na bardzo wolnym ogniu wytapiamy tłuszcz, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wytapiania tłuszczu możemy posiekać na patelnię cebulkę, która doda nieco bardziej wyrazistego smaku. Należy jednak pamiętać żeby cebulka się nie przypaliła bo nada wtedy gorzkiego smaku. W ostatnim etapie przelewamy tłuszcz do słoiczka lub miseczki i po przestudzeniu wstawiamy do lodówki aby zastygł
7
:) Najlepiej Pajda chleba ze smalcem smakuje w towarzystwie domowych ogórków kiszonych :D