Danie główne
Pielmieni z mięsem i czonskiem niedźwiedzim
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut.
2
Mięso zmielić, wlać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się lekko kleiste a cała woda się wchłonie. Doprawić do smaku. Dodać posiekane drobno liście czosnku niedźwiedziego.
3
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wycinać krążki o średnicy 6 cm, na każdy nakładać porcję mięsa, zlepiać brzegi i zacisnąć końce.
4
W garnku zagotować wodę z liściem laurowym i 2-3 ziarenkami ziela angielskiego, wodę posolić. Pielmieni wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane masłem, śmietaną lub wg uznania.