• Pielmieni z mięsem i czonskiem niedźwiedzim

Danie główne

Pielmieni z mięsem i czonskiem niedźwiedzim

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Ciasto:
3 szklanki mąki (+ do podsypywania)
1 jajko
200ml wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
200g mięsa wieprzowego (tłusta łopatka, karkówka)
200g mięsa wołowego (karkówka)
5-6 liści czosnku niedźwiedziego lub 1 łyżka suszonego
sól
pieprz
majeranek
70ml zimnej wody

Przepis podstawowy

1

Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut.

2

Mięso zmielić, wlać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się lekko kleiste a cała woda się wchłonie. Doprawić do smaku. Dodać posiekane drobno liście czosnku niedźwiedziego.

3

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, wycinać krążki o średnicy 6 cm, na każdy nakładać porcję mięsa, zlepiać brzegi i zacisnąć końce.

4

W garnku zagotować wodę z liściem laurowym i 2-3 ziarenkami ziela angielskiego, wodę posolić. Pielmieni wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane masłem, śmietaną lub wg uznania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.