• Pulpeciki mięsno-ryżowe w kolorowym sosie

Danie główne

Pulpeciki mięsno-ryżowe w kolorowym sosie

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

300-400 gram łopatki wieprzowej
100 gram ugotowanego ryżu
1 jajko
1/2 cukinii lub 1 mała
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka i ostra
natka pietruszki do posypania
olej do smażenia
mąka do obtaczania pulpecików

Przepis podstawowy

1

Za pomocą maszynki do mielenia mięsa zmielić łopatkę wieprzową.

2

Ugotować i wystudzić ryż.

3

Zmielone mięso przełożyć do misy robota. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, jajko oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek). Mieszać całość z prędkością „3” przez 1-2 minuty przy użyciu mieszadła "K".

4

Z masy formować pulpeciki, obtoczyć je w mące i smażyć z każdej strony na gorącym oleju.

5

W malakserze umieścić cebulę i czosnek. Siekać ją 15 sekund ustawiając prędkość robota na „3”. Następnie podsmażyć na patelni.

6

Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i wszystko razem chwilę smażyć mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie).

7

Na patelnię z sosem dodać pulpeciki i dusić wszystko ok. 15 min na małym ogniu.

8

Posypać pietruszką. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką lub z pieczywem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.