Danie główne
Pulpeciki mięsno-ryżowe w kolorowym sosie
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Za pomocą maszynki do mielenia mięsa zmielić łopatkę wieprzową.
2
Ugotować i wystudzić ryż.
3
Zmielone mięso przełożyć do misy robota. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, jajko oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek). Mieszać całość z prędkością „3” przez 1-2 minuty przy użyciu mieszadła "K".
4
Z masy formować pulpeciki, obtoczyć je w mące i smażyć z każdej strony na gorącym oleju.
5
W malakserze umieścić cebulę i czosnek. Siekać ją 15 sekund ustawiając prędkość robota na „3”. Następnie podsmażyć na patelni.
6
Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i wszystko razem chwilę smażyć mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie).
7
Na patelnię z sosem dodać pulpeciki i dusić wszystko ok. 15 min na małym ogniu.
8
Posypać pietruszką. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką lub z pieczywem.