Danie główne
Burgery wołowe z sosem cebulaczkiem BBQ
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zmielić wołowinę w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni z dwóch stron do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia.
2
Bułki przeciąć na pół, na dolną część położyć plasterki mozarelli, górną część posmarować cieniutko masełkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na kilka minut, aż do zarumienienia bułeczek.
3
Umyć warzywa. 3/4 cebuli i całego ogórka pokroić na cienkie plastry w malakserze. Pomidora pokroić ręcznie w cienkie plastry (w malakserze może się się rozlecieć). Obrać i drobno pokroić ząbek czosnku.
4
W młynku umieścić liście świeżej bazylii, ziarenko pieprzu ziarnistego, szczyptę soli. Zmielić. Przełożyć do miseczki, dodać majonez, sos BBQ, przecier pomidorowy, czonek i 1/4 drobno pokrojonej cebulki. Wymieszać sos.
5
Złożyć burgera wedle upodobań :) Moja wersja: bułka- sałata-ogorek-sos-kotlet-cebula piórka-pomidor-sos-bulka.