• Burgery wołowe z sosem cebulaczkiem BBQ

Danie główne

Burgery wołowe z sosem cebulaczkiem BBQ

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

350 g wołowiny
2 bułki pszenne
Ser mozzarella
1 Cebula czerwona
Sałata zielona
1 Ogórek zielony
1 Pomidor
Sól
Pieprz ziarnisty
Pieprz zmielony
Olej do smażenia
3 łyżki majonezu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki sosu BBQ
Świeża bazylia
Ząbek czosnku

Przepis podstawowy

1

Zmielić wołowinę w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni z dwóch stron do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia.

2

Bułki przeciąć na pół, na dolną część położyć plasterki mozarelli, górną część posmarować cieniutko masełkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na kilka minut, aż do zarumienienia bułeczek.

3

Umyć warzywa. 3/4 cebuli i całego ogórka pokroić na cienkie plastry w malakserze. Pomidora pokroić ręcznie w cienkie plastry (w malakserze może się się rozlecieć). Obrać i drobno pokroić ząbek czosnku.

4

W młynku umieścić liście świeżej bazylii, ziarenko pieprzu ziarnistego, szczyptę soli. Zmielić. Przełożyć do miseczki, dodać majonez, sos BBQ, przecier pomidorowy, czonek i 1/4 drobno pokrojonej cebulki. Wymieszać sos.

5

Złożyć burgera wedle upodobań :) Moja wersja: bułka- sałata-ogorek-sos-kotlet-cebula piórka-pomidor-sos-bulka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.