Deser
Kruche ciasto z bezą i owocami
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotowanie ciasta: Do misy wsyp mąkę, cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło i żółtka. Wyrób ciasto używając mieszadła K.
2
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Jedną część wymieszaj z kakao. Cześć z kakao i jedną jasną włóż na ok. 20 min do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim tortownicę o średnicy ok. 22-25 cm. Spód podpiecz przez 10 min w temperaturze 170 stopni C
3
Owoce podgrzewaj w rondelku, aż odparuje nadmiar wody. Owoce lub dżem wyłóż na podpieczony spód. Wyjmij ciasto z kakao z zamrażarki i zetrzyj na tarce, posyp nim owoce.
4
Przygotuj bezę. Umieść 3 białka w misie robota, zacznij ubijać trzepaczką. Gdy białka lekko się ubiją zacznij dodawać cukier po jednej łyżce. Ubijaj, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj.
5
Gotową bezę wyłóż na ciasto, na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta wyjętego z zamrażarki. Piecz całość ok. 40-45 minut, w temperaturze 175 stopni C.