• Kruche ciasto z bezą i owocami

Deser

Kruche ciasto z bezą i owocami

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Mąka 300g
Cukier puder 40g
Drobny cukier 120g
Jajka 3 sztuki
Masło 180g
Owoce (maliny/porzeczki) lub dżem 300g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kakao 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie ciasta: Do misy wsyp mąkę, cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło i żółtka. Wyrób ciasto używając mieszadła K.

2

Gotowe ciasto podziel na 3 części. Jedną część wymieszaj z kakao. Cześć z kakao i jedną jasną włóż na ok. 20 min do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim tortownicę o średnicy ok. 22-25 cm. Spód podpiecz przez 10 min w temperaturze 170 stopni C

3

Owoce podgrzewaj w rondelku, aż odparuje nadmiar wody. Owoce lub dżem wyłóż na podpieczony spód. Wyjmij ciasto z kakao z zamrażarki i zetrzyj na tarce, posyp nim owoce.

4

Przygotuj bezę. Umieść 3 białka w misie robota, zacznij ubijać trzepaczką. Gdy białka lekko się ubiją zacznij dodawać cukier po jednej łyżce. Ubijaj, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj.

5

Gotową bezę wyłóż na ciasto, na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta wyjętego z zamrażarki. Piecz całość ok. 40-45 minut, w temperaturze 175 stopni C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.