Deser
Bułeczki maślano-miodowe
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mąkę pszenną wymieszać solą. Z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn,. Odstawić na 5 minut. Do mąki z solą dodać jajka, miód, zaczyn drożdżowy i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
2
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 12 bułeczek i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około godzinkę do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
3
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut. Składniki na glazurę miodową umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować glazurą maślano – miodową.