Deser

Bułeczki maślano-miodowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 duże łyżki miodu płynnego (miód skrystalizowany można rozpuścić w mikrofali lub garnuszku)
1 jajko+ 1 żółtko
60 g roztopionego masła

Przepis podstawowy

1

Mąkę pszenną wymieszać solą. Z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn,. Odstawić na 5 minut. Do mąki z solą dodać jajka, miód, zaczyn drożdżowy i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

2

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 12 bułeczek i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około godzinkę do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

3

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut. Składniki na glazurę miodową umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować glazurą maślano – miodową.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.