• Bagietki korzenne
  • Bagietki korzenne
  • Bagietki korzenne

Przystawka

Bagietki korzenne

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej 650
250 g mąki żytniej 2000
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
150 ml letniej wody
2 łyżki masła
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść mleko, masło, cukier oraz drożdże. Ustaw temperaturę misy na 37 stopni C. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz "min". Gdy misa osiągnie temperaturę, odczekaj minutę i dodaj 2 łyżki mąki. Po kolejnych 3 minutach, wyłącz robot i poczekaj 15 minut

2. 

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól oraz wodę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy "1". Mieszaj ciasto przez 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.

3.

Po wskazanym czasie wyłóż ciasto na tolnicę lub blat obsypany mąką, rozwałkuj a nastepnie 4-5 razy złóż ciasto w "kopertę". Tak przygotowane ciasto podziel na 4 części.

4.

Z każdej części uformuj wałek następnie "skręć go" lub ponacinaj w kilku miejscach

5.

Na dnie piekarnika ułóż naczynie żarodoporne wypełnione gracą wodą. Bagietki piecz w 230 stopniach C. przez około 20 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.