Przystawka
Bagietki korzenne
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne. W misie robota umieść mleko, masło, cukier oraz drożdże. Ustaw temperaturę misy na 37 stopni C. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz "min". Gdy misa osiągnie temperaturę, odczekaj minutę i dodaj 2 łyżki mąki. Po kolejnych 3 minutach, wyłącz robot i poczekaj 15 minut
2.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól oraz wodę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy "1". Mieszaj ciasto przez 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
3.
Po wskazanym czasie wyłóż ciasto na tolnicę lub blat obsypany mąką, rozwałkuj a nastepnie 4-5 razy złóż ciasto w "kopertę". Tak przygotowane ciasto podziel na 4 części.
4.
Z każdej części uformuj wałek następnie "skręć go" lub ponacinaj w kilku miejscach
5.
Na dnie piekarnika ułóż naczynie żarodoporne wypełnione gracą wodą. Bagietki piecz w 230 stopniach C. przez około 20 minut