• Croissanty z czekoladą

Deser

Croissanty z czekoladą

  • Wege
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Do małej miski dodaj drożdże, 5g cukru, odrobinę mleka. 

2

Dodaj do misy robota mąkę, sól, pozostały cukier. Zamontuj hak do ciasta w ramieniu robota, rozpocznij mieszanie na wolnych obrotach.

3

Roztwór drożdżowy i resztę mleka wlej również do misy robota. Kontynuuj mieszanie.

4

Po połączeniu wszystkich składników w jednolite ciasto, przykryj misę wilgotną szmatką, odstaw na 1 godzinę.

5

Rozwałkuj ciasto na stole, ale tylko w jednym kierunku - na kształt prostokąta. Na wierzchu całej powierzchni ciasta delikatnie odciśnij masło. Złóż na 3 części, z góry na dół. Rozwałkuj ponownie i powtórz odciskanie masła i składanie. Wstaw do lodówki na noc.

6

Rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 45x15 cm. Potnij na trójkąty. Wzdłuż podstawy umieść kawałki czekolady, zroluj w croissanty zaczynając od podstawy, aby czekolada znalazła się w środku. Odstaw na godzinę.

7

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wierzch croissantów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Croissanty umieść na blasze wysmarowanej masłem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

drożdże
7 g
cukier
60 g
ciepło mleko
250 ml
mąka
500 g
masło
275 g
jajko
1 szt
czekolada 70%
sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.