Deser
Croissanty z czekoladą
- Wege
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do małej miski dodaj drożdże, 5g cukru, odrobinę mleka.
2
Dodaj do misy robota mąkę, sól, pozostały cukier. Zamontuj hak do ciasta w ramieniu robota, rozpocznij mieszanie na wolnych obrotach.
3
Roztwór drożdżowy i resztę mleka wlej również do misy robota. Kontynuuj mieszanie.
4
Po połączeniu wszystkich składników w jednolite ciasto, przykryj misę wilgotną szmatką, odstaw na 1 godzinę.
5
Rozwałkuj ciasto na stole, ale tylko w jednym kierunku - na kształt prostokąta. Na wierzchu całej powierzchni ciasta delikatnie odciśnij masło. Złóż na 3 części, z góry na dół. Rozwałkuj ponownie i powtórz odciskanie masła i składanie. Wstaw do lodówki na noc.
6
Rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 45x15 cm. Potnij na trójkąty. Wzdłuż podstawy umieść kawałki czekolady, zroluj w croissanty zaczynając od podstawy, aby czekolada znalazła się w środku. Odstaw na godzinę.
7
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wierzch croissantów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Croissanty umieść na blasze wysmarowanej masłem.