• Domowy chleb
  • Domowy chleb
  • Domowy chleb

Przystawka

Domowy chleb "cztery mąki"

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieć drożdże, cukier, mąkę oraz wodę,
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Uruchom robot (prędkość min.) Ustaw temperaturę misy na 37°C. Mieszaj 3 minuty. Odstaw na 15 min.

2.

Do zaczynu dodaj mąki, sól, olej oraz 300 ml wody. W ramieniu robota zmontuj hak do ciasta. Ustaw prędkość pracy robota w poz.1.
Robot wyrobi doskonałe ciasto w około 5 minut.
Ciasto przełóż do miski, szczelnie zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6-12h

3.

Ciasto umieścić na podsypanym mąką blacie, krótko wyrób i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut.

4.

W międzyczasie nagrzej piekarnik wraz z brytfanną (koniecznie z pokrywką) do 230°C. Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, ostrożnie wyjmij brytfannę i ściągnij pokrywkę.
W brytfannie umieść uformowany chlebek.

5.

Natnij bochenek ostrym nożem zgodnie z uznaniem

6.

Przykryj pokrywką i piecz 30 min w temperaturze 210°C
Po tym czasie, odkryj brytfannę i piecz kolejne 20-25 min bez przykrycia w temperaturze 210°C

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Zaczyn:
25g świeżych drożdży
150 ml ciepłej, nie gorącej wody
2 czubate łyżki mąki
1 łyżka cukru
Ciasto:
200g mąki pszennej 480
200g mąki pszennej pz 1850
100g mąki żytniej pz 2000
50 g mąki gryczanej
1 łyżka soli
300 ml wody
2 łyżki oleju

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.