Przystawka
Domowy chleb "cztery mąki"
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieć drożdże, cukier, mąkę oraz wodę,
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Uruchom robot (prędkość min.) Ustaw temperaturę misy na 37°C. Mieszaj 3 minuty. Odstaw na 15 min.
2.
Do zaczynu dodaj mąki, sól, olej oraz 300 ml wody. W ramieniu robota zmontuj hak do ciasta. Ustaw prędkość pracy robota w poz.1.
Robot wyrobi doskonałe ciasto w około 5 minut.
Ciasto przełóż do miski, szczelnie zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6-12h
3.
Ciasto umieścić na podsypanym mąką blacie, krótko wyrób i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut.
4.
W międzyczasie nagrzej piekarnik wraz z brytfanną (koniecznie z pokrywką) do 230°C. Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, ostrożnie wyjmij brytfannę i ściągnij pokrywkę.
W brytfannie umieść uformowany chlebek.
5.
Natnij bochenek ostrym nożem zgodnie z uznaniem
6.
Przykryj pokrywką i piecz 30 min w temperaturze 210°C
Po tym czasie, odkryj brytfannę i piecz kolejne 20-25 min bez przykrycia w temperaturze 210°C