• Panettone włoska baba drożdżowa
  • Panettone włoska baba drożdżowa
  • Panettone włoska baba drożdżowa
  • Panettone włoska baba drożdżowa

Deser

Panettone włoska baba drożdżowa

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

etap I:
200 ml letniej wody
200 g mąki 405
15 g świeżych drożdży
etap II:
4 jajka
400 g mąki pszennej
120 g rodzynek oraz suszonej żurawiny
120 g miękkiego masła
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g cukru / 130 g ksylitolu
15 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli

Przepis podstawowy

ETAP I.

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Do misy robota wlej letnią wodę, dodaj drożdże i przesianą mąkę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy "1".
Mieszaj całość przed 30 -45 sekund.

Zaczyn włóż do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 12 godzin do fermentacji.

ETAP II.

1. 

Zaczyn oraz pozostałe składniki z drugiego etapu (bez owoców) umieść w misie. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość "1".
Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2.

Rodzynki oraz żurawinę zalej ciepłą wodą i mocz przez około minutę, a następnie odcedź. Do wyrośniętego ciasta dodaj suszone owoce oraz skórkę pomarańczową. Jeszcze raz króko zagnieć ciasto.

3.

Z pergaminu uformuj komin, będzie stanowił przedłużenie blaszki. Umieśc komin w blaszce następnie wypełnij go ciastem i pozostaw na kolejne 45 minut.

4.

Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 30–40 min. 

5.

Doskonale smakuje w towarzystwie konfitury malinowej, kremu mascarpone lub zabajone

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.