• Pudding Angielski
  • Pudding Angielski

Deser

Pudding Angielski

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

ETAP I.
250 ml mleka 3,2%
60 g cukru
1 op cukru waniliowego
50 g masła
14 g suszonych drożdży
600 g mąki
1 jajko
1 żółtko
sól
ETAP II.
4 jaja
cukier waniliowy
2 szklanki mleka

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

2.

Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj cukier, masło, jajko, drożdże oraz mąkę. Mieszaj ciasto z prędkością „2” przez 5 minut. Gdy będzie dobrze wyrobione, przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę .

3.

Ciasto przykryj miską ceramiczną lub metalową i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość.

4.

Piekarnik rozgrzej do 200°C . Na jego dnie ustaw misę z wodą.

5.

Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ciasto podziel na trzy jednakowej wielkości części. Z każdej części uformuj grubszy wałek.

W miseczce wymieszaj widelcem żółtko z mlekiem. Posmaruj nim wierzch ciasta i piecz 30 minut.

6.

Tak upieczoną drożdżówkę przestudź, pokrój na kromeczki i odstaw na noc.

7.

Następnego dnia, przygotuj masę jajeczną: 4 jajka połącz z 2 szklankami mleka, mocz kromeczki w masie i układaj w blaszce posypując każdą warstwę cukrem waniliowym.

8. 

Ostatnią warstwę stanowi masło 

9.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piecz przez 25 minut do zrumienienia wierzchu. Podawaj gorące.

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.