Deser
Pudding Angielski
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.
2.
Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj cukier, masło, jajko, drożdże oraz mąkę. Mieszaj ciasto z prędkością „2” przez 5 minut. Gdy będzie dobrze wyrobione, przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę .
3.
Ciasto przykryj miską ceramiczną lub metalową i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość.
4.
Piekarnik rozgrzej do 200°C . Na jego dnie ustaw misę z wodą.
5.
Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ciasto podziel na trzy jednakowej wielkości części. Z każdej części uformuj grubszy wałek.
W miseczce wymieszaj widelcem żółtko z mlekiem. Posmaruj nim wierzch ciasta i piecz 30 minut.
6.
Tak upieczoną drożdżówkę przestudź, pokrój na kromeczki i odstaw na noc.
7.
Następnego dnia, przygotuj masę jajeczną: 4 jajka połącz z 2 szklankami mleka, mocz kromeczki w masie i układaj w blaszce posypując każdą warstwę cukrem waniliowym.
8.
Ostatnią warstwę stanowi masło
9.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piecz przez 25 minut do zrumienienia wierzchu. Podawaj gorące.