• Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem
  • Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem

Zupa

Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

1 batat
5 średniej wielkości ziemniaków
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
200 ml śmietanki
sól
pieprz
majeranek
kminek mielony
150 g boczku surowego wędzonego
300 ml białego wina

Przepis podstawowy

1. 

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy na "2". Zetrzyj wszystkie warzywa pamiętając o tym by ziemniaki i babata ścierać osobno.

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. W misie robota umieść pokrojony w kostkę boczek. Ustaw temeraturę misy na 140 stopni C. a prędkość pracy robota ustaw w pozycję "min" 

Smaż boczek przez 5-6 minut. Nstępnie przełóż go do osobnej miseczki pozostawiając tłuszcz na dnie misy.

3. 

Temperaturę misy zwiększ do 170 stopni C., na rogrzany tłuszcz wrzuć starte ziemniaki i bataty. Uruchom robot ustawiając prędkość "min" i smaż ziemniaki przez około 7-8 minut.

4.

Teraz dodaj pozostałe starte warzywa. Smaż 15 minut. Po tym czasie podlej winem, dopraw, zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. i gotuj całość 20 minut

5.

Zupę przelej do blendera kielichowego, ten zamontuj na ramieniu robota. uruchom robot ustawiając prędkość "3". Benduj zupę przez 1 minutę. Dopraw śmietanką i podawaj w towarzystwie chrupiącego boczku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.