Danie główne
Zapiekanka Irlandzka
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę do plasterkowania. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycji "2". Ziemniaki obierz, umyj i zetnij na tarce.
Umieść w zimnej wodzie i odstaw.
2.
Tarczę do plasterkowania usuń, w jej miejsce wstaw tarczę o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość "2". Zetrzyj cukinię oraz cebule.
3.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposażoną w sito o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. "2". Filet drobiowy odziel następnie zmiel i odstaw.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. W misie robota umieść olej. Ustaw temperaturę misy na 130 stopi C. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję "min"
4.
W nagrzanej misie robota umieść starte warzywa, przyprawy oraz mięso. Smaż całość przez 10 minut. Następnie odstaw.
5.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę oraz mieszadło uniwersalne. W misie robota umieść masło, uruchom robot ustawiając prędkość na "min" a temperaturę na 110 stopni C. Do masła dodaj mąkę, sól, mleko oraz gałkę muszkatołową. Gotuj do chwili zgęstnienia sosu.
6.
W naczyniu żaroodpornym umieśc nieco sosu beszamelowego, warstwę ziemniaków oraz mięsa z warzywami, układaj warstwy pamiętając by ostatnią stanowił sos beszamelowy.
7.
Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.