Deser
Sernik z musem malinowym
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki na spód szybki zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota Kenwood mieszadłem typu K. I wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 cm średnicy (może być też o średnicy 28 cm), wkładamy do lodówki.
2
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser, żółtka, mleko zagęszczone, proszki budyniowe i sok z cytryny mieszamy razem w dużej misce. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatni mieszając łopatką aby nie stracić napowietrzenia białek. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni po 30 min zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 30-35 min do delikatnego zarumienienia. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy sernik przez 15 min w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku po upływie około 15 min uchylamy piekarnik i zostawiamy na jaki 30 min. Po czym zanosimy w chłodne miejsce. Po całkowitym wystygnięci odklejamy delikatnie papier. Ważne sernik po upieczeniu może wydawać się lekko surowy ale jak wystygnie to będzie dobrze. I nie odrywamy papiery przed porządnym wystygnięciem.
3
Maliny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy na dodajemy serek mascarpone. Przetarte owoce i żelatynę dolewamy do śmietany można mieć ma początku wrażenie ż się warzy ale trzeba jeszcze chwilę ubijać to wtedy wszystko się dokładnie wymiesza. Mus przekładamy na ciasto i odstawiamy do stężeni. Rada: upiecz sobie sernik rano i wieczorem nałóż mus lub wieczorem upiecz i rano następnego dnia nałóż mus.