• Sernik z musem malinowym

Deser

Sernik z musem malinowym

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

Spód:
1 jajko
¼ kostki Kasi
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu
Składniki:
1 kg sera do sernika
1 puszka 530g mleka zagęszczonego słodzonego (ja używam gostyńskie )
2 budynie bez cukru
5 jajek
Kilka kropli soku z cytryny
Mus:
Około 200 gram malin (mrożone albo świeże)
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
Około 3 łyżek serka mascarpone
2 płaski łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej ale nie gorącej wody
Cukier puder wedle uznania ja dała około 3 łyżek

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki na spód szybki zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota Kenwood mieszadłem typu K. I wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 cm średnicy (może być też o średnicy 28 cm), wkładamy do lodówki.

2

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser, żółtka, mleko zagęszczone, proszki budyniowe i sok z cytryny mieszamy razem w dużej misce. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatni mieszając łopatką aby nie stracić napowietrzenia białek. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni po 30 min zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 30-35 min do delikatnego zarumienienia. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy sernik przez 15 min w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku po upływie około 15 min uchylamy piekarnik i zostawiamy na jaki 30 min. Po czym zanosimy w chłodne miejsce. Po całkowitym wystygnięci odklejamy delikatnie papier. Ważne sernik po upieczeniu może wydawać się lekko surowy ale jak wystygnie to będzie dobrze. I nie odrywamy papiery przed porządnym wystygnięciem.

3

Maliny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy na dodajemy serek mascarpone. Przetarte owoce i żelatynę dolewamy do śmietany można mieć ma początku wrażenie ż się warzy ale trzeba jeszcze chwilę ubijać to wtedy wszystko się dokładnie wymiesza. Mus przekładamy na ciasto i odstawiamy do stężeni. Rada: upiecz sobie sernik rano i wieczorem nałóż mus lub wieczorem upiecz i rano następnego dnia nałóż mus.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.