Deser
Sernik z malinową pianką
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zagotuj mieszadło "K". Składniki na spód umieć w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, szybko zagnieć ciasto poczym wyłóż je do tortownicy o wymiarach 24 lub 26 cm średnicy i wkłóż do lodówki.
2
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser, żółtka, mleko zagęszczone, proszki budyniowe i sok z cytryny mieszamy razem w dużej misce.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść białka. Uruchom robot ustawiając prędkość 4.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatni mieszamy łopatką aby nie stracić napowietrzenia białek.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni po 30 min zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 30-35 min do delikatnego zarumienienia. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy sernik przez 15 min w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku po upływie około 15 min uchylamy piekarnik i zostawiamy na jaki 30 min. Po czym zanosimy w chłodne miejsce. Po całkowitym wystygnięci odklejamy delikatnie papier. Ważne: sernik po upieczeniu może wydawać się lekko surowy ale jak wystygnie to będzie dobrze. I nie odrywamy papiery przed porządnym wystygnięciem.
3
Maliny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
W ramieniu robota zamknij trzepaczką. Śmietanę ubij na sztywno uruchamiając robot na prędkość 4. Na koniec dodaj serek mascarpone. Przetarte owoce i żelatynę dolej do śmietany. Można mieć ma początku wrażenie że się warzy ale trzeba jeszcze chwilę ubijać to wtedy wszystko się dokładnie wymiesza.
Mus przekładamy na ciasto i odstawiamy do stężeni. Rada: upiecz sobie sernik rano i wieczorem nałóż mus lub wieczorem upiecz i rano następnego dnia nałóż mus.