• Sernik z malinową pianką

Deser

Sernik z malinową pianką

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Spód:
1 jajko
¼ kostki Kasi
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
1łyżka octu
Masa serowa
1 kg sera do sernika
1 puszka 530g mleka zagęszczonego słodzonego (ja używam gostyńskie )
2 budynie bez cukru
5 jajek
Kilka kropli soku z cytryny
Mus:
Około 200 gram malin (mrożone albo świeże)
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
Około 3 łyżek serka mascarpone
2 płaski łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej ale nie gorącej wody
Cukier puder wedle uznania ja dała około 3 łyżek

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zagotuj mieszadło "K". Składniki na spód umieć w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, szybko zagnieć ciasto poczym wyłóż je do tortownicy o wymiarach 24 lub 26 cm średnicy i wkłóż do lodówki.

2

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser, żółtka, mleko zagęszczone, proszki budyniowe i sok z cytryny mieszamy razem w dużej misce.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść białka. Uruchom robot ustawiając prędkość 4.

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatni mieszamy łopatką aby nie stracić napowietrzenia białek.

Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni po 30 min zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne 30-35 min do delikatnego zarumienienia. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy sernik przez 15 min w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku po upływie około 15 min uchylamy piekarnik i zostawiamy na jaki 30 min. Po czym zanosimy w chłodne miejsce. Po całkowitym wystygnięci odklejamy delikatnie papier. Ważne: sernik po upieczeniu może wydawać się lekko surowy ale jak wystygnie to będzie dobrze. I nie odrywamy papiery przed porządnym wystygnięciem.

3

Maliny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.

W ramieniu robota zamknij trzepaczką. Śmietanę ubij na sztywno uruchamiając robot na prędkość 4. Na koniec dodaj serek mascarpone. Przetarte owoce i żelatynę dolej do śmietany. Można mieć ma początku wrażenie że się warzy ale trzeba jeszcze chwilę ubijać to wtedy wszystko się dokładnie wymiesza.

Mus przekładamy na ciasto i odstawiamy do stężeni. Rada: upiecz sobie sernik rano i wieczorem nałóż mus lub wieczorem upiecz i rano następnego dnia nałóż mus.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.