Deser
Tort truskawkowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Dekoracyjne kulki Rozpuścić masło, dodać cukier. Należy podgrzewać masę jednocześnie ją mieszając do momentu uzyskania brązowego koloru. Po uzyskaniu brązowego koloru do masy wlać do masy pół szklanki wody. Należy przy tej czynności być bardzo ostrożnym - może pryskać! Należy mieszać zbryloną masę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
2
Biszkopt Włączamy piekarnik na grzanie góra-dół na 180st.C Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach trzepaczką na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie po łyżce cukru. Wyciągamy misę z robota. Przesiewamy do niej mąki i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia jedynie na dnie (ważne aby boki tortownicy nie były niczym pokryte) Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchej wykałaczki - około 30-35min
3
Dekoracyjne kulki Miksujemy liofilizowane truskawki na proszek. Wracamy do ostygniętej masy - dodajemy do niej mleko w proszku oraz proszek truskawkowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - możemy użyć łyżki lub wspomóc się mikserem. Odstawiamy masę do lodówki (najlepiej na całą noc)
4
Krem maślany W garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką
5
Krem truskawkowy Podgrzewamy truskawki z cukrem do utworzenia konfitury. W kubku rozpuszczamy galaretki i żelatynę w ciepłej wodzie. Truskawki miksujemy na gładko. Dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę i galaretki oraz sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia Po ostygnięciu dodajemy jogurt naturalny
6
Krem truskawkowy Do misy miksera wlewamy śmietankę, ubijamy trzepaczką na sztywno. Na niskich obrotach dodajemy powoli masę truskawkowo-jogurtową.
7
Kroimy biszkopt na 3 blaty. Nasączamy poszczególne blaty ulubionym napojem (słodką herbatą/kawą/sokiem/herbatą z alkoholem) Przekładamy blaty kremem truskawkowym, następnie domykamy tort po bokach również kremem truskawkowym. Wkładamy tort do lodówki
8
Krem maślany Do misy miksera wbijamy białka oraz dodajemy cukier. Ustawiamy 65st C i mieszamy do uzyskania zadanej temperatury. Sprawdzamy czy cukier uległ rozpuszczeniu przecierając masą między palcami. Odstawiamy misę z masa do ostygnięcia. Ochłodzoną masę ubijamy w mikserze na sztywno trzepaczką, zmieniamy końcówkę na mieszadło K, dodajemy pokrojone w kawałki masło. Ubijamy do uzyskania gładkiego kremu - może to zająć kilkanaście minut - po tym czasie krem powinien być błyszczący i gładki. Dodajemy do tego rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Obkładamy tort masą
9
Masę na kulki wyciągamy z lodówki. Toczymy z niej kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Jeśli masa będzie bardzo zbita można ją lekko podgrzać. Jeśli wiórki nie będą chciały lepić się do kulek - można je nieznacznie zwilżyć przed obtaczaniem w wiórkach