Deser
SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Łączymy wszystkie składniki z zimnym masłem i krótko wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Wykładamy dno tortownicy (22 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 22 minuty.
2
Obieraczką do warzyw ścieramy skórkę z pomarańczy. Kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu w syropie cukrowym przez 35 minut. Odcedzamy i suszymy.
3
Miksujemy ser z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy ze śmietanką i stopniowo dodajemy skórkę z pomarańczy. Na dół piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Pieczemy sernik na środkowej półce w 170ºC (góra-dół) przez 80 minut. Całość chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Po schłodzeniu wsadzamy do lodówki na całą noc.