• SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY

Deser

SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto
mąka pszenna krupczatka 110 g
masło 100 g
cukier puder 55 g
35 g kakao
ekstrakt z wanilii
zimna woda 2 łyżki
Masa serowa
1 kg trzykrotnie zmielonego sera
jajka 5 szt.
cukier 200 g
śmietanka 36% 200 ml
Skórka z pomarańczy
skórka z pomarańczy z 2 szt.
syrop cukrowy 1:1

Przepis podstawowy

1

Łączymy wszystkie składniki z zimnym masłem i krótko wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Wykładamy dno tortownicy (22 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 22 minuty.

2

Obieraczką do warzyw ścieramy skórkę z pomarańczy. Kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu w syropie cukrowym przez 35 minut. Odcedzamy i suszymy.

3

Miksujemy ser z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy ze śmietanką i stopniowo dodajemy skórkę z pomarańczy. Na dół piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Pieczemy sernik na środkowej półce w 170ºC (góra-dół) przez 80 minut. Całość chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Po schłodzeniu wsadzamy do lodówki na całą noc.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.