• Tarta figowa z białą czekoladą

Deser

Tarta figowa z białą czekoladą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

- spiralizer

SKŁADNIKI:

Ciasto
200 g mąki Mąka
120 g masła masło
1 jajko Jajo(a)
1 łyżka cukru Cukier
1 łyżka zimnej wody Woda
Krem
250 g serka mascarpone, schłodzonego
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1/2 łyżeczki ekstraktu rozmarynowego
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej – ale wciąż płynne

Przepis podstawowy

1

Kruche ciasto wszystkie składniki ciasta wymieszaj mieszadłem K, aż do połączenia się. Przełóż ciasto do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Widelcem nakłuj spód tarty, połóż papier i wysyp na niego kulki ceramiczne. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika (nagrzanego do temp. 175 °C). Po 15 minutach ściągnij papier i tartę piecz 25-30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce.

2

Krem Śmietankę i ser mascarpone umieść w misie robota i ubij trzepaczką na sztywno. Dodaj ekstrakt i czekoladę i mieszaj mieszadłem elastycznym. Całość musi się połączyć w gładki krem, schłodzić w lodówce przez 1,5h

3

Na tartę wyłóż krem, udekoruj plastrami świeżych fig. Owoce przesmaruj miodem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.