Deser
Tarta figowa z białą czekoladą
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło elastyczne
- spiralizer
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Kruche ciasto wszystkie składniki ciasta wymieszaj mieszadłem K, aż do połączenia się. Przełóż ciasto do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Widelcem nakłuj spód tarty, połóż papier i wysyp na niego kulki ceramiczne. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika (nagrzanego do temp. 175 °C). Po 15 minutach ściągnij papier i tartę piecz 25-30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce.
2
Krem Śmietankę i ser mascarpone umieść w misie robota i ubij trzepaczką na sztywno. Dodaj ekstrakt i czekoladę i mieszaj mieszadłem elastycznym. Całość musi się połączyć w gładki krem, schłodzić w lodówce przez 1,5h
3
Na tartę wyłóż krem, udekoruj plastrami świeżych fig. Owoce przesmaruj miodem.