• Marynowane na szybko wiosenne warzywa

Przystawka

Marynowane na szybko wiosenne warzywa

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- spiralizer

SKŁADNIKI:

4 młode marchewki
3 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
1 czerwona cebula
pęczek szczypiorku
1 szklanka octu z jabłek
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Przepis podstawowy

1

Marchewkę obrać, rzodkiewki pozbawić zielonych części, ogórka umyć. Marchewkę i rzodkiewki zetrzeć w melakserze na grubej tarce. Przełożyć do miski. Ogórka pociąć we wstążeczki za pomocą spiralizera (nakładka nr 4), odsączyć z wody i przełożyć do miski. Cebulę przekroić na pół a potem w cienki plasterki, szczypiorek posiekać w 1 cm kawałki. Przełożyć do warzyw i wymieszać.

2

Warzywa przełożyć do 2 półlitrowych słoików albo 4 mniejszych. Wodę z octem zagotować, rozpuścić cukier i sól, lekko przestudzić i zalać warzywa, zakręcić słoiki, wystudzić i wstawić do lodówki. Można już zjadać następnego dnia – jako sałatka do obiadu , dodatek do kanapek.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.