• Wiosenna fociaccia

Przystawka

Wiosenna fociaccia

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
100 g ciepłego mleka
20 g drożdży świeżych
10 g cukru
200 g wody, ciepłej
400 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Wierzch:
Mix warzyw i ziół
40 g oliwy z oliwek
40 g wody
łyżeczka soli gruboziarnistej

Przepis podstawowy

1

W misie robota umieć: oliwę , mleko, pokruszone drożdże, cukier, wodę, mąkę i sól. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Robot uruchom i ustaw w poz. 1. Należy wrobić gładkie ciasto.

2

Ciasto, przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40min. .

3

Blachę do pieczenia natłuścić oliwą, odstawić.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując ładnie krawędzie.

5

Posmarować wierzch ciasta roztrzepaną oliwę z oliwek z wodą . Na wierzchu ciasta rozłożyć wg. własnego uznania warzywa i zioła. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

6

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

7

Przed włożeniem do piekarnika posypać gruboziarnistą solą . Piec 20-25 min (200°C).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.