• Babka Ponczowa

Deser

Babka Ponczowa

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

ciasto
2 szklanki mąki
2 dag świeżych drożdży
100 ml mleka (może być sojowe)
4 jajka
3 łyżki cukru
120 g rozpuszczonego, niegorącego masła
1/5 łyżeczki soli
starta skórka z jednej cytryny
do nasączenia
0,75 l wody
3/4 szklanki cukru
sok z całej cytryny
4-6 łyżek rumu
do przybrania
0,5 l śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
dowolne świeże owoce, najlepiej borówka amerykańska
kolorowe owoce kandyzowane

Przepis podstawowy

1

drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne, dodać łyżeczkę mąki, zalać ciepłym mlekiem, tak aby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosły

2

do miski miksera dodać przesianą przez sito mąkę , jajka, cukier, sól, zaczyn z drożdzy resztę mleka. Wyrabiać około 10 min hakiem. Ciasto powinno być luźne jeśli jest za rzadkie dodaj trochę mąki. Po wyrobieniu dodaj roztopione ale nie gorące masło i wyrabiaj dalej hakiem do uzyskania jednorodnej konsystencji.

3

zdejmij misę miksera, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Objętość ciasta powinna wzrosnąć dwukrotnie

4

formę do babki (taką z kominem) posmarować tłuszczem posypać bułką tartą i włożyć do niej ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

5

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-45 minut aż ciasto będzie upieczone (sprawdzić drewnianym patyczkiem. Wjąć z piekarnika, ostudzić

6

przygotować syrop- wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i po przestudzeniu dodać sok z cytryny i rum.

7

wziąć duży garnek o średnicy większej niż dno babki (może też być misa od miksera) Położyć na nim/niej kratkę (może być kratka do pieczenia pizzy). na kratce położyć babke. Babkę nakłć w bardzo wielu miejscach długim patyczkiem do szaszłyków. Zimnym syropem nasączać babkę za pomocą łyżki aż babka będzie całkiem mokra. Spływający Syrop zbierający się na dnie garnka przelać z powrotem do innego naczynia i ponownie nasączać nim babkę. Nasączanie to żmuday i długotrwajaca czynność, babka musi być bardzo dobrze nasaczona ale trzeba również uważać aby zbyt mocno nie nasączyć ciasta aby się nie rozleciało. Po nasączeniu przenieść bardzo ostrożnie nasączone ciassto na zupełnie płacki takerz.

8

Do schłodzonej miski miksera wlej zimną śmietanę i ubijaj trzepaczką przez około 30 sekund na najniższych obrotach. Potem zwiększaj obroty do wyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Pod koniec dodaj cukier puder i sok z cytryny do smaku

9

Do komina w babce wkładaj warstwami bitą śmietanę i świeże owoce. Wierzch babki można także posmarować bitą śmietaną udekorować owocami kandyzowanymi i posypać tartą skórką z cytryny

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.