• Pierogi ze szpinakiem, serami i suszonymi pomidorami

Danie główne

Pierogi ze szpinakiem, serami i suszonymi pomidorami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Składniki na ok. 60 pierogów
Ciasto:
720 g mąki poznańskiej
480 ml wody
60 g masła
łyżeczka soli
Farsz:
800 g twarogu
150 g sera typu feta
600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
garść suszonych pomidorów
2 cebule
2 łyżki masła
łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
łyżeczka czosnku w proszku
łyżeczka soli
łyżeczka papryki słodkiej
szczypta mielonego chili cayenne
Dodatkowo
łyżka oleju
łyżeczka soli

Przepis podstawowy

1

Zacznij od przygotowania farszu. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż cebulkę, kiedy się zarumieni wrzuć szpinak. Ustaw średnią moc palnika, mieszaj co chwila zawartość patelni. Kiedy szpinak się rozpuści, czekaj aż wyparuje trochę wody. Musi powstać dosyć zwarta papka (ale niezbyt sucha). Pozostaw do ostygnięcia.

2

W misce umieść twaróg, ser feta, przestudzony szpinak (jeśli oddzieliła się jeszcze woda odlej ją). Suszone pomidory pokrój w paseczki i również wrzuć do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej dłonią w rękawiczce).

3

Do misy robota przesiej mąkę i dodaj sól.

4

Zagotuj wodę i rozpuść w niej masło.

5

W ramieniu robota zamocuj hak do ciasta i ustaw prędkość w poz.1. Do mąki wlewaj powoli gorącą wodę z masłem, wyrabiaj ciasto około 5 minut. Obserwuj kiedy powstanie gładkie ciasto. Ciasto będzie gładkie i elastyczne.

6

Stolnicę lub blat oprósz mąką, przełóż ciasto z misy. Chwilkę zagnieć ciasto i uformuj kulkę. Przełóż ciasto na deseczkę oprószoną mąką i przykryj ściereczką żeby nie obsychało.

7

Przygotuj stolnicę oprószoną mąką, obręcz do wycinania kółek, ściereczkę. W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę.

8

Odetnij kawałek ciasta (resztę dalej zostaw pod ściereczką). Włącz robota na prędkość 2 i wałkuj ciasto przechodząc z poziomu grubości 0 stopniowo do grubości 4. Rozwałkowane ciasto połóż na oprószonym mąką blacie i wycinaj kółka. Na każde kółko połóż nadzienie (w ilości zależnej od wielkości wyciętego kółka), u mnie była to łyżka nadzienia. Zlep boki i formuj pierożka w ulubiony sposób, ja robię falbanki.

9

Przygotowane pierogi odłóż na stolnicę. Przykryj ściereczką aby nie obsychały. Ciasto, które zostało z wycinania zagnieć w kulkę, dodaj świeży kawałek ciasta i przygotuj kolejne rozwałkowane ciasto, zrób kolejne pierogi jak w kroku 8. Czynność powtarzaj do wykończenia składników.

10

W sporym garnku (u mnie 4 litrowy) zagotuj wodę, dodaj sól i olej. Do wrzątku wrzucaj po 10-12 sztuk pierogów. Od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze ok. 2 minuty. Podawaj świeżo ugotowane lub odsmażone na maśle.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.