Danie główne
Codzienna niecodzienność czyli babka ziemniaczana z boczkiem i cebulką na buraczanej pierzynce
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- szatkownica roto
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy przystawki Szatkownica rotacyjna (roto) z bębnem do tarcia warzyw.
2
Pracę zaczynamy od gotowania buraków i przechodzimy do pokrojenia boczku i cebuli w kostkę.
3
Sam pokrojony boczek podsmażamy na patelni na rumiany kolor.
4
W międzyczasie obieramy ziemniaki i przy użyciu szatkownicy rotacyjnej ścieramy ziemniaki. Zaraz po starciu ziemniaków należy dodać do nich odrobinę soku z cytryny oraz 2 łyżki mąki pszennej, powinno to zapobiec szarzeniu ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy również jajka, kurkumę, czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
5
Babkę ziemniaczaną będziemy piec w formie do pasztetu, wysmarowanej olejem, lub wyłożonej pergaminem (aby łatwiej było ją wyjąć). Nakładamy warstwę ziemniaków na której układamy warstwę boczku, warstwę cebulki, znów boczku i przykrywamy warstwą ziemniaków.
6
Babkę pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
7
Ugotowane i ostudzone w międzyczasie buraki ścieramy przy użyciu szatkownicy roto i mieszamy z chrzanem.
8
Podajemy gorącą babkę na chłodnej buraczanej pierzynce