Danie główne
Pełnoziarnisty chleb razowy
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Blachę natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, słonecznik, otręby i cukier, sól i drożdże. Składniki suche dokładnie wymieszać hakiem do mieszania. Wlać wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
2
Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić w ciepłym nieprzewianym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto należny przełożyć do przygotowanej keksówki. Ugnieść starannie łyżką zamoczoną w wodzie, by wygładzić ciasto z wierzchu i docisnąć ciasto do dna tak, by w chlebie nie było pustych przestrzeni. Posypać z wierzchu obficie ziarnem słonecznika i zwilżoną w wodzie łyżką docisnąć go do ciasta tak, by się dobrze trzymał. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut (do czasu, aż wyrośnie do brzegów keksówki). Przed upływem tego czasu nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięty bochenek spryskać wodą i wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec bez termoobiegu przez 80-90 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć od razu foremki. Ja kładę na kratce z mikrofali, wtedy szybko stygnie.