• Pełnoziarnisty chleb razowy

Danie główne

Pełnoziarnisty chleb razowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 pełnoziarnistej lub graham
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 paczuszka drożdży instant (7-8 g w zależności od producenta) - takie na 0,5 kg mąki
500 ml letniej/ciepłej wody
1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
do posypania: mąka, otręby lub ziarna (np. ziarno słonecznika)

Przepis podstawowy

1

Blachę natłuścić i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, słonecznik, otręby i cukier, sól i drożdże. Składniki suche dokładnie wymieszać hakiem do mieszania. Wlać wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

2

Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić w ciepłym nieprzewianym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto należny przełożyć do przygotowanej keksówki. Ugnieść starannie łyżką zamoczoną w wodzie, by wygładzić ciasto z wierzchu i docisnąć ciasto do dna tak, by w chlebie nie było pustych przestrzeni. Posypać z wierzchu obficie ziarnem słonecznika i zwilżoną w wodzie łyżką docisnąć go do ciasta tak, by się dobrze trzymał. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut (do czasu, aż wyrośnie do brzegów keksówki). Przed upływem tego czasu nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięty bochenek spryskać wodą i wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec bez termoobiegu przez 80-90 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć od razu foremki. Ja kładę na kratce z mikrofali, wtedy szybko stygnie.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.