Danie główne
Zeppeliny czyli ... kartacze
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitem o średnich oczkach.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "2". Szynkę podziel na cząstki poczym zmiel wraz z boczkiem.
2.
W maszynce, zmiel również ugotowane, przestudzone ziemniaki.
3.
W osobnej miseczce namocz kajzerkę w zagrzanym mleku.
4.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. Podziel cebulę na 4 części i wraz z czosnkiem umieść ją w malakserze. Następnie, uruchom robot ustawiając prędkość "2"
Posiekaną cebulę z czonkiem przesmaż na oleju, na złoty kolor, nastepnie dodaj do niej zmielone mięso wraz z boczkiem oraz odciśniętą, namoczoną kajzerkę. Wymieszaj dokładnie i smaż przez 10 minut. Pozostaw do przestygnięcia.
5.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarcze o grubych oczkach. Uruchom robot, zetrzyj świeże, obrane ziemniaki. Umieśc je na sicie.
Odsącz. Sok usuń, pozotawiając skrobię, która osiada na dnie.
6.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". W misie robota umieść potarte surowe ziemniaki oraz zmielone ziemniaki, mąkę, skrobię, jaja oraz sól.
Uruchom robot ustawiając prędkość "2". Robot zagniecie idealne ciasto po około 3 minutach.
7.
Ciasto umieść na podsypanym blacie kuchennym lub stolnicy. Rozwałkuj na grubość około 0.8 cm.
8.
Z ciasta wycinaj koła ( np szklanką) na środku każdego umieść neco farszu, następnie połącz brzegi i uformuj kulę.
9.
Zeppeliny gotuj 5-6 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone smażoną cebulką i boczkiem