Przystawka

Bagietki kukurydziane

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej 480
250 g mąki kukurydzianej
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
400 ml wody
100 ml mleka

Przepis podstawowy

1

.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Do misy robota wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "min" a temperaturę misy na 37 stopni C. Mieszaj zaczyn przez 2-3 minuty. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

2.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąki, sól oraz letnią wodę.

3.

W ramienu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość "1" mieszaj ciasto przez 5-6 minut. Następnie pozostaw na 1h do wyrośnięcia.

4.

Ponownie wymieszaj ciasto, lekko podsypując ścianki misy. Po 2-3 minutach wyłącz robot. Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 9-12 części
5.

Z kawałków ciasta uformuj bułeczki. Każdą przekrój na wierzchu i odstaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia

6.

Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na dnie piekarnika umieść miseczkę lub inne naczynie z około pół litra wrzątku

7.

Pieczywo dłużej zachowa świeżość, gdy będzie przechowywane w lnianym lub płóciennym woreczku

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.