• Lekko pikantne pulpety

Danie główne

Lekko pikantne pulpety

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

500 gr chudej wołowiny
4 ząbki czosnku
100 gr bułki tartej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka chilli w płatkach
1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
sól i pieprz
2 jajka
2 butelki (po 680 gr) przecieru pomidorowego dobrej jakości
10 listków bazylii
5 łyżek oleju rzepakowego
ryż

Przepis podstawowy

1

Zmiel wołowinę

2

Włóż zmieloną wołowinę do cooking chefa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki,chilli, pieprz cayenne, sól, wbij dwa cale jajka. Używając mieszadła uniwersalnego dokładnie wymieszaj całość- prędkość 3.

3

Uformuj 12-14 pulpetów równej wielkości, połóż je na talerzu, przykryj folią i wsadź do lodówki na 20 min.

4

Umyj misę robota i wlej do niej przecier pomidorowy. Włącz program do gotowania sosu tradycyjnego. Przypraw solą,pieprzem, dodaj listki świeżej bazylii. Doprowadź do wrzenia.

5

W międzyczasie podgrzej olej na patelni i obsmaż pulpeciki z każdej strony na średnim ogniu aż się zarumienią - u mnie 8 min.

6

Przełóż pulpeciki do robota planetarnego i gotuj przez 60 min. Całość mieszaj z najmniejsza prędkością mieszadłem uniwersalnym.

7

Podawaj z ryżem, makaronem albo młodymi ziemniaczkami. Pychotka!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.