• Falafel

Przystawka

Falafel

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

400g suchej ciecierzycy, moczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanej natki kolendry
2 łyżeczki mielonego kuminu
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Olej najlepiej z pestek winogron albo ryżowy

Przepis podstawowy

1

Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem

2

Do zmielonej masy dodać pietruszkę, kolendrę, przyprawy, sodę oczyszczoną i sól. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy mieszadła K. Dodać 1-2 łyżki wody i ponownie wymieszać ( masa jest dobra kiedy daje się łatwo formować w rękach). Szczelnie przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.

3

Na patelni o grubym dnie porządnie rozgrzać olej. (Warstwa oleju 2-3cm).nabierać po łyżce masy i formować małe lekko splaszczone kulki.

4

Smażyć falafele przez 2-3 minuty z każdej strony i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia. Podawać ze świeżymi warzywami, sałatka albo humusem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.