Deser
Tort dla prawdziwej księżniczki
- Wege
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- blender
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt tłuszczowy: Jajka wraz z cukrem umieścić w misie miksera i trzepaczką ubijać ok 15 min do powstania gestej, jasnej I sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać powoli rozpuszczone i przestudzone masło. W osobnej misce przesiać mąki. W 3 turach połączyć delikatnie szpatułką Z masą jajeczną. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Wylać do rantu o średnicy 26cm i piec w 175 stop. przez ok. 40 min (góra dół) do suchego patyczka.
2
Beza cytrynowo - orzechowa: Uprażyć orzechy laskowe w piekarniku (110 stopni przez ok 15min) i pozbyć się łupinek. Ostudzić. W malakserze zmielić na drobne kawałki. Białka ze szczypta soli ubijać w mikserze trzepaczką. Dodawać cukier łyżka po łyżce i ubijać tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 10 min. Na koniec dodać sok z cytryny oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do rantu cukierniczego (26cm). Piec 30min w 110 stop. (góra dół). Wystudzić.
3
Żelka z mango: Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznieje ja. Mango rozmrozić i zmiksować w blenderze na pulpę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, kardamon i podgrzewać prawie do wrzenia. Do ciepłego puree dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do rantu 24cm ( żelka musi mieć mniejsza średnice od reszty tortu) wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki lub zamrażalnika do stężenia.
4
Krem cytrynowy z tymiankiem: Połowę mleka zagotować z cukrem i tymiankiem. Następnie przelać przez sito by pozbyć się tymianku. Resztę mleka w blenderze zmiksować z jajkami i mąkami. Dodać do mleka w którym gotowany był tymianek i podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając do uzyskania gęstego i jednolitego budyniu. Przykryć folia spożywcza i odstawić do całkowitego wystudzeniu (można przygotować dzień wcześniej). W mikserze z mieszadłem K utrzeć miękkie masło do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać budyń cytrynowy a następnie sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia kremu.
5
Złożenie tortu: Na podkładzie do tortu ułożyć rant 26cm i kolejno: beza cytrynowo - orzechowa Cienka warstwa kremu cytrynowego Żelka z mango Ciekną warstwa kremu cytrynowego Blat biszkoptu nasączony ponczem Krem cytrynowy Świeże maliny Blat biszkoptu nasączony ponczem Całość przykryć folia spożywcza i schłodzić w lodówce całą noc.
6
Tynk: Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Rozpuścić białą czekoladę. Masło ucierać mieszadłem K w misie miksera ok. 10 min. Dodać budyń i rozpuszczoną czekoladę (można dodać cukru pudru ale nie jest to konieczne). Na koniec kilka minut miksować na najniższych obrotach w celu odpowietrzenia kremu.
7
Tynkowanie tortu: Schłodzony tort wyjąc z rantu i posmarować cienką warstwą kremu maślanego. Schłodzić przez ok 30min po czym nałożyć drugą, grubsza warstwę kremu maślanego i wyrównać skrobką cukierniczą lub nożem. Schłodzić.
8
Dekoracje: Tort obłożyć masą cukrową i schłodzić. Atrapy tortu obłożyć masą ( z nich powstaną górne piętra tortu) przygotować wieże, kwiatuszki i inne ozdoby według uznania. Dekoracje ozdobić farbkami spożywczymi. Na schłodzony tort ułożyć górne, dekoracyjne piętra tortu z atrap, ustawić wieże, wszystko skleić klejem cukrowym. Dodać lampki dla ładniejszego efektu.
9
Tort powstał z okazji Urodzin mojej córki. Zażyczyła sobie duży, Księżniczkowy, różowy i świecący tort. No więc taki był