• Tort dla prawdziwej księżniczki

Deser

Tort dla prawdziwej księżniczki

  • Wege
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- blender

- malakser

SKŁADNIKI:

Biszkopt tłuszczowy:
8 jajek
200g drobnego cukru
220g mąki tortowej
20g mąki ziemniaczanej
Skórka z 1 cytryny
40g masła
Beza cytrynowo - orzechowa:
6 białek
Szczypta soli
300g cukru drobnego
2 łyżki soku z cytryny
50g orzechów laskowych prażonych
Żelka z mango:
300g puree z mango
30g cukru
3 łyżki żelatyny
30ml soku z cytryny
Szczypta kardamonu
Krem cytrynowy z tymiankiem:
450ml mleka 3,2%
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sok i skórka z 4 cytryn
4 jajka
Pęczek tymianku cytrynowego
260g cukru
300g masła
Poncz: 150ml likieru limoncello + 100ml wody przegotowanej
Świeże maliny
Tynk:
450g masła 82%
150g białej czekolady
Budyń waniliowy (1 opakowanie + 500ml mleka)
Dodatkowo:
Podkład pod tort
Ranty cukiernicze
Skrobka cukiernicza
Atrapy tortowe
Masa cukrowa biała i różowa
Wałek do masy cukrowej
Nożyk
Klej cukrowy
Farbki spożywcze
Pędzelki i foremki
Światełka led
Papier do pieczenia
Folia spożywcza

Przepis podstawowy

1

Biszkopt tłuszczowy: Jajka wraz z cukrem umieścić w misie miksera i trzepaczką ubijać ok 15 min do powstania gestej, jasnej I sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać powoli rozpuszczone i przestudzone masło. W osobnej misce przesiać mąki. W 3 turach połączyć delikatnie szpatułką Z masą jajeczną. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Wylać do rantu o średnicy 26cm i piec w 175 stop. przez ok. 40 min (góra dół) do suchego patyczka.

2

Beza cytrynowo - orzechowa: Uprażyć orzechy laskowe w piekarniku (110 stopni przez ok 15min) i pozbyć się łupinek. Ostudzić. W malakserze zmielić na drobne kawałki. Białka ze szczypta soli ubijać w mikserze trzepaczką. Dodawać cukier łyżka po łyżce i ubijać tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 10 min. Na koniec dodać sok z cytryny oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do rantu cukierniczego (26cm). Piec 30min w 110 stop. (góra dół). Wystudzić.

3

Żelka z mango: Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznieje ja. Mango rozmrozić i zmiksować w blenderze na pulpę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, kardamon i podgrzewać prawie do wrzenia. Do ciepłego puree dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do rantu 24cm ( żelka musi mieć mniejsza średnice od reszty tortu) wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki lub zamrażalnika do stężenia.

4

Krem cytrynowy z tymiankiem: Połowę mleka zagotować z cukrem i tymiankiem. Następnie przelać przez sito by pozbyć się tymianku. Resztę mleka w blenderze zmiksować z jajkami i mąkami. Dodać do mleka w którym gotowany był tymianek i podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając do uzyskania gęstego i jednolitego budyniu. Przykryć folia spożywcza i odstawić do całkowitego wystudzeniu (można przygotować dzień wcześniej). W mikserze z mieszadłem K utrzeć miękkie masło do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać budyń cytrynowy a następnie sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia kremu.

5

Złożenie tortu: Na podkładzie do tortu ułożyć rant 26cm i kolejno: beza cytrynowo - orzechowa Cienka warstwa kremu cytrynowego Żelka z mango Ciekną warstwa kremu cytrynowego Blat biszkoptu nasączony ponczem Krem cytrynowy Świeże maliny Blat biszkoptu nasączony ponczem Całość przykryć folia spożywcza i schłodzić w lodówce całą noc.

6

Tynk: Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Rozpuścić białą czekoladę. Masło ucierać mieszadłem K w misie miksera ok. 10 min. Dodać budyń i rozpuszczoną czekoladę (można dodać cukru pudru ale nie jest to konieczne). Na koniec kilka minut miksować na najniższych obrotach w celu odpowietrzenia kremu.

7

Tynkowanie tortu: Schłodzony tort wyjąc z rantu i posmarować cienką warstwą kremu maślanego. Schłodzić przez ok 30min po czym nałożyć drugą, grubsza warstwę kremu maślanego i wyrównać skrobką cukierniczą lub nożem. Schłodzić.

8

Dekoracje: Tort obłożyć masą cukrową i schłodzić. Atrapy tortu obłożyć masą ( z nich powstaną górne piętra tortu) przygotować wieże, kwiatuszki i inne ozdoby według uznania. Dekoracje ozdobić farbkami spożywczymi. Na schłodzony tort ułożyć górne, dekoracyjne piętra tortu z atrap, ustawić wieże, wszystko skleić klejem cukrowym. Dodać lampki dla ładniejszego efektu.

9

Tort powstał z okazji Urodzin mojej córki. Zażyczyła sobie duży, Księżniczkowy, różowy i świecący tort. No więc taki był

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.