Danie główne
W kółko robiona
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robta zamontuj mieszadło "K". Masło pokrój w kostkę, umeiśc je w misie robota. Nastęonie dodaj mąkę, jajko i sól. Uruhcom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 3. Dodaj wodę i oliwę z oliwek. Ciasto zagniataj 5 minut i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
2
W tym czasie umyj bakłażana,cukinię i obierz marchewki .Umyte warzywa kroimy na cienkie i dość długie paski . Aby warzywa podczas układania się nie łamały można je przez chwilę (minuta) zanurzyć we wrzątku lub podgrzać ok. 30 s. w mikrofali.
3
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy ok. 26 cm i dokładnie dociśnij środek i boki, tak by ciasto mocno przylegało do formy.
Odetnij nadmiar ciasta z brzegów formy. Spód tarty nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 st.C. piekarnika na 10-12 minut
4
W oczekiwaniu aż spód się upiecze przygotuj masę jajeczną.
W raamieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka maślankę i mleko, dodaj wszystkie pozostałe składniki do farszu. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 3. Mieszaj aż do połączenia składników.
5
Na podpieczone ciasto układamy na przemian paski warzyw, zaczynając od brzegów tak by uzyskać spiralny wzór. Całość delikatnie zalewamy masą jajeczną.
6
Tak przygotowaną tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30-35 minut – lub do czasu gdy masa się zetnie, a wierzch tarty zarumieni. Aby tarta ładnie się kroiła bez kruszenia ,należy poczekać chwilę , aż tarta przestygnie.