• W kółko robiona

Danie główne

W kółko robiona

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na masę jajeczną:
3 jajka
100 g maślanki
50 g dowolnego startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżka ostrej musztardy
pół pęczka posiekanej natki pietruszki(tylko liście)
oraz:
1 bakłażan
1 cukinia
2 marchewki

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robta zamontuj mieszadło "K". Masło pokrój w kostkę, umeiśc je w misie robota. Nastęonie dodaj mąkę, jajko i sól. Uruhcom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 3. Dodaj wodę i oliwę z oliwek. Ciasto zagniataj 5 minut i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.

2

W tym czasie umyj bakłażana,cukinię i obierz marchewki .Umyte warzywa kroimy na cienkie i dość długie paski . Aby warzywa podczas układania się nie łamały można je przez chwilę (minuta) zanurzyć we wrzątku lub podgrzać ok. 30 s. w mikrofali.

3

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy ok. 26 cm i dokładnie dociśnij środek i boki, tak by ciasto mocno przylegało do formy.
Odetnij nadmiar ciasta z brzegów formy. Spód tarty nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 st.C. piekarnika na 10-12 minut 

4

W oczekiwaniu aż spód się upiecze przygotuj masę jajeczną.

W raamieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka maślankę i mleko, dodaj wszystkie pozostałe składniki do farszu. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 3. Mieszaj aż do połączenia składników.

5

Na podpieczone ciasto układamy na przemian paski warzyw, zaczynając od brzegów tak by uzyskać spiralny wzór. Całość delikatnie zalewamy masą jajeczną.

6

Tak przygotowaną tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30-35 minut – lub do czasu gdy masa się zetnie, a wierzch tarty zarumieni. Aby tarta ładnie się kroiła bez kruszenia ,należy poczekać chwilę , aż tarta przestygnie.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.