Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże, jajko, cukier i szczyptę soli.
Mleko podgrzej, ale tylko tak, by było ciepłe, a nie gorące (nie może parzyć w palec). Mieszaj ciasto powoli, ręcznie albo wykorzystaj mikser z końcówką do ciasta drożdżowego ‒ hak. Tutaj świetnie sprawdzi się robot planetarny Kenwood KVL 6430S.
Zacznij dolewać ciepłe mleko powolnym strumieniem.
Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Na koniec dodaj miękkie masło, łyżka po łyżce.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Nagrzej piekarnik do 180ºC.
Ciasto podziel na 12‒15 kawałków. Każdy powinien ważyć około 60 g.
Kawałki ciasta uformuj w bułeczki.
Każdą rozwałkuj albo rozpłaszcz na dłoni. Nałóż po około pół łyżki nadzienia i zlep jak pierogi. Ponownie uformuj okrągłe bułeczki.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Składniki kruszonki rozetrzyj ręcznie, aż powstaną wyraźne kruche kawałki.
Posmaruj bułeczki
rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp kruszonką.
Piecz przez 25‒30 minut, do złotego koloru.