Danie główne
Pizza ze szparagami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować ciasto na pizzę. Drożdże i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć za pomocą łyżeczki do rozpuszczenia się cukru. Odstawić na 5 min.
2
Wlać 185g wody, łyżeczkę soli i 300g mąki.
3
Zamontować hak do ciasta. Ustawić robot na prędkość 1 i wyrabiać ciasto przez 2 minuty.
4
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie wyrabiać ciasto przez 6 minut na prędkości 2.
5
Tak wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5h).
6
Przygotować sos śmietanowy. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić ją na oliwie z oliwek, po kilku minutach dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
7
Po minucie dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
8
Odstawić sos do całkowitego wystudzenia.
9
Przygotować masę serową. Do malaksera włożyć ricottę, jajko, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
10
Zamontować malakser na ramieniu robota i miksować składniki na gładką masę przez około 1,5 minuty na maksymalnej prędkości.
11
Masę serową doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do rękawa cukierniczego i wsadzić do lodówki.
12
Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (mniej więcej 1/4 łodygi).
13
Skropić szparagi oliwą z oliwek i oprószyć solą.
14
Grillować szparagi na patelni grillowej przez kilka minut. Ściągnąć z patelni i ostudzić.
15
Nastawić piekarnik na 250C i dobrze rozgrzać.
16
Kiedy ciasto na pizze wyrośnie, uformować z kuli cienki placek z grubszymi brzegami przy pomocy dłoni.
17
Na pizze wyłożyć sos śmietanowy, poukładać przecięte na pół szparagi, wycisnąć masę serową w wolne przestrzenie pomiędzy szparagami i oprószyć serem.
18
Tak przygotowaną pizzę piec w piekarniku prze około 8-10 minut.