• Pizza ze szparagami

Danie główne

Pizza ze szparagami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

na ciasto:
15g drożdży
1 łyżeczka cukru
185g wody
300g mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
na sos śmietanowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
200g śmietany 30%
2 łyżeczki tymianku
na masę serową:
250g ricotty
1 jajko
1 łyżka posiekanej pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu
8 zielonych szparagów

Przepis podstawowy

1

Przygotować ciasto na pizzę. Drożdże i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć za pomocą łyżeczki do rozpuszczenia się cukru. Odstawić na 5 min.

2

Wlać 185g wody, łyżeczkę soli i 300g mąki.

3

Zamontować hak do ciasta. Ustawić robot na prędkość 1 i wyrabiać ciasto przez 2 minuty.

4

Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i ponownie wyrabiać ciasto przez 6 minut na prędkości 2.

5

Tak wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5h).

6

Przygotować sos śmietanowy. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić ją na oliwie z oliwek, po kilku minutach dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

7

Po minucie dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

8

Odstawić sos do całkowitego wystudzenia.

9

Przygotować masę serową. Do malaksera włożyć ricottę, jajko, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

10

Zamontować malakser na ramieniu robota i miksować składniki na gładką masę przez około 1,5 minuty na maksymalnej prędkości.

11

Masę serową doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do rękawa cukierniczego i wsadzić do lodówki.

12

Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (mniej więcej 1/4 łodygi).

13

Skropić szparagi oliwą z oliwek i oprószyć solą.

14

Grillować szparagi na patelni grillowej przez kilka minut. Ściągnąć z patelni i ostudzić.

15

Nastawić piekarnik na 250C i dobrze rozgrzać.

16

Kiedy ciasto na pizze wyrośnie, uformować z kuli cienki placek z grubszymi brzegami przy pomocy dłoni.

17

Na pizze wyłożyć sos śmietanowy, poukładać przecięte na pół szparagi, wycisnąć masę serową w wolne przestrzenie pomiędzy szparagami i oprószyć serem.

18

Tak przygotowaną pizzę piec w piekarniku prze około 8-10 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.