• Wiosenna polędwiczka z salsą z botwinki

Danie główne

Wiosenna polędwiczka z salsą z botwinki

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

400g polędwicy wieprzowej
pęczek botwnki
garść orzechów pistacji
5-7 pomidorów suszonych (w zalewie)
pęczek liści bazylii
kilka listków mięty
2 łyżeczki miodu
cytryna (skórka i sok)
folia spożywcza
pieprz
sól

Przepis podstawowy

1

Do młynka uniwersalnego włóż obrane pistacje, w ramieniu robota zamontuj młynek i pulsacyjnie zmiksuj je pozostawiając wciąż większe kawałki orzechów. Wyjmij 2/3 rozdrobnionych pistacji, do pozostałych dodaj bazylię, miętę, skórkę z połowy cytryny, 1 łyżeczkę miodu, odrobinę oleju (może być z pomidorów), sól, pieprz i zmiksuj.

2

Polędwicę pokrój na mniejsze kawalki ok. 5 cm każdy. Następnie nasmaruj ją marynatą orzechowo-ziołową i owiń każdą w listki botwinki i następnie szczelnie w folię. Odstaw do lodówki.

3

Zamocuj malakser i ostrze do krojenia. Używając prędkości 2 pokrój pomidory a następnie dodaj i posiekaj botwinkę i kilka listków mięty.

4

Przełóż botwnikę do salaterki i dodaj pozostałe, zmielone w kawałeczki pistacje. Dopraw pieprzem i solą, dodaj sok z cytryny i miód. Odstaw do lodówki.

5

Do misy miksera wlej 500 ml wody, ustaw temperaturę na 102°C i zagotuj.

6

Zamocuj koszyk do gotowania na parze i osłonę, wyłóż przygotowane polędwiczki i gotuj 25 minut.

7

Ugotowaną polędwicę podawaj z wcześniej przygotowaną salsą.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.