Deser
Owocowy tort bezowy
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- mieszadło do przekładania
- przecierak do owoców
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie Kenwood za pomocą trzepaczki ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier, tak aby dobrze się rozpuścił.
2
Gdy masa z białek i cukru będzie lśniąca i sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.
3
Gotową masę wykładamy szpatułką Kenwood na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, tak aby powstały dwa okręgi. Obie blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 5 minut.
4
Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
5
Przygotowujemy masę z serka mascarpone. Do misy Kenwood wlewamy śmietankę 30%, dodajemy cukier i za pomocą trzepaczki ubijamy składniki na sztywno.
6
Gdy śmietana jest sztywna, za pomocą szpatułki Kenwood dodajemy serek mascarpone, stopniowo i delikatnie go mieszając.
7
Krem dzielimy na pół. Część kładziemy na dolnym blacie oraz posypujemy wybranymi owocami, a resztą kremu i owoców dekorujemy górę tortu bezowego.
8
Owoce możemy przetrzeć na masę używając przecieraka do owoców Kenwood, ale możemy też położyć je świeże.
9
Na koniec przyozdabiamy tort świeżymi listkami mięty.