• Owocowy tort bezowy

Deser

Owocowy tort bezowy

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- mieszadło do przekładania

- przecierak do owoców

SKŁADNIKI:

6 białek jaj
szczypta soli
300g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru
owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki

Przepis podstawowy

1

W misie Kenwood za pomocą trzepaczki ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier, tak aby dobrze się rozpuścił.

2

Gdy masa z białek i cukru będzie lśniąca i sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.

3

Gotową masę wykładamy szpatułką Kenwood na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, tak aby powstały dwa okręgi. Obie blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 5 minut.

4

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.

5

Przygotowujemy masę z serka mascarpone. Do misy Kenwood wlewamy śmietankę 30%, dodajemy cukier i za pomocą trzepaczki ubijamy składniki na sztywno.

6

Gdy śmietana jest sztywna, za pomocą szpatułki Kenwood dodajemy serek mascarpone, stopniowo i delikatnie go mieszając.

7

Krem dzielimy na pół. Część kładziemy na dolnym blacie oraz posypujemy wybranymi owocami, a resztą kremu i owoców dekorujemy górę tortu bezowego.

8

Owoce możemy przetrzeć na masę używając przecieraka do owoców Kenwood, ale możemy też położyć je świeże.

9

Na koniec przyozdabiamy tort świeżymi listkami mięty.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.