• Tort czekoladowo kawowy z wiśniami i migdałami

Deser

Tort czekoladowo kawowy z wiśniami i migdałami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
8 wiejskich jajek
1,5 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
0,5 szklanki oleju
Krem:
0,6 litra mleka (co najmniej 3,2%)
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
400 g masła
200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka
cukier waniliowy
Dodatkowo wiśnie bez pestek 500-600 gram, płatki migdałowe

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy będą miały już jasno słomkowy kolor dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej olejem blachę (średnicy 28 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do suchego patyczka.

2

Krem: Mleko, żółtka, obie mąki, cukier waniliowy umieścić w garnku i ugotować budyń STALE MIESZAJĄC! Odstawić do wystygnięcia.

3

Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce wraz z mlekiem i ustawić na garnku z gorącą wodą. mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia.

4

Masło umieścić w misce i ubić. Dodawać budyń po jednej łyżce, stale ubijając w międzyczasie dodać kawę. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (można zamiast czekolady użyć kakao około 4 łyżki zaparzyć gorącą wodą przed dodaniem do kremu).

5

Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Na talerz do tortu na sam środek posmarować łyżkę kremu, żeby tort się nie przesuwał, na to jeden z blatów i posmarować kremem i posypać kilkoma wiśniami. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem i posypać migdałami. Nałożyć ostatni blat, posmarować kremem górę oraz boki, można ozdobić szprycą lub wiśniami i płatkami migdałów. Moje dzieci uwielbiają ten tort. Czasami robię go z jasnym biszkoptem i też jest pyszny.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.