Deser
Tort czekoladowo kawowy z wiśniami i migdałami
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy będą miały już jasno słomkowy kolor dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej olejem blachę (średnicy 28 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do suchego patyczka.
2
Krem: Mleko, żółtka, obie mąki, cukier waniliowy umieścić w garnku i ugotować budyń STALE MIESZAJĄC! Odstawić do wystygnięcia.
3
Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce wraz z mlekiem i ustawić na garnku z gorącą wodą. mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia.
4
Masło umieścić w misce i ubić. Dodawać budyń po jednej łyżce, stale ubijając w międzyczasie dodać kawę. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (można zamiast czekolady użyć kakao około 4 łyżki zaparzyć gorącą wodą przed dodaniem do kremu).
5
Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Na talerz do tortu na sam środek posmarować łyżkę kremu, żeby tort się nie przesuwał, na to jeden z blatów i posmarować kremem i posypać kilkoma wiśniami. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem i posypać migdałami. Nałożyć ostatni blat, posmarować kremem górę oraz boki, można ozdobić szprycą lub wiśniami i płatkami migdałów. Moje dzieci uwielbiają ten tort. Czasami robię go z jasnym biszkoptem i też jest pyszny.