• Mrożona kawa typu

Deser

Mrożona kawa typu "Frappuccino"

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

550 ml (najlepiej tłustego mleka)
6 żółtek
150 g cukru
400 ml śmietany
1 łyżka miodu
kostki lodu
40 g masy kajmakowej
kawa rozpuszczalna
sos toffi
posypka dekoracyjna

Przepis podstawowy

1

Przygotuj bitą śmietanę:

200 ml schłodzonej śmietany wlej do misy robota. W ramieniu rbota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodaj 1 łyżkę miodu. Ubijaj aż śmietana zrobi się sztywna.

2

Przygotuj lody:

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wlej 200 ml zimnej śmietany. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 4. Ubij śmietanę  następnie dodaj żółtka wraz z cukrem. Ubijaj aż do osiągnięcia puszystej masy . Do masy dolej 300 ml tłustego mleka. Masę wsaw do zamrażarki na minimum 4h.

3

Przygotowane wcześniej lody przełóż do blendera, dodaj też kilka kostek lodu.

4.

Blender zamontuj na ramieniu robota.

5

Do lodów dodaj 40 g masy kajmakowej

6

dolej 250 ml mleka

7

dodaj kilka szklanek espresso lub kawy rozpuszczalnej

8

wszystko zblenduj a następnie przelej do szklanek lub filiżanek

9

użyj wcześniej zrobionej bitej śmietany. Kawę możesz udekorować również sosem toffi oraz ozdobną kolorową posypką dekoracyjną.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.