• Zawijana lasagne z kurczakiem i pesto

Danie główne

Zawijana lasagne z kurczakiem i pesto

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2

Przekrój dynię piżmową na pół i natrzyj wnętrze każdej połowy 1 łyżką oliwy z oliwek. Połóż połowy przeciętą stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika. Gdy ostygną na tyle, aby można było ich dotknąć, usuń pestki, a miąższ wydrąż i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni sauté. Połóż piersi kurczaka i podsmażaj przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Zdejmij kurczaka z naczynia żaroodpornego/patelni. Na patelnię dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną. Następnie wmieszaj mąkę. Smaż przez minutę lub dwie, następnie wlej bulion z kurczaka i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Połóż piersi z kurczaka z powrotem na patelnię i duś na wolnym ogniu, aż kurczak będzie w całości usmażony – około 12 minut.

4

Rozdrobnij kurczaka widelcem, a następnie wmieszaj połowę serka mascarpone, pesto i posiekaną bazylię. Odstaw do ostygnięcia.

5

Umieść składniki na makaron w misce, po zamocowaniu haka do ciasta. Uruchom robota kuchennego i zagniataj z prędkością ustawioną na 1, aż ciasto zacznie się łączyć. Zwiększ prędkość na 2 i zagniataj ciasto przez 7 minut do uzyskania gładkiej kuli. Dodaj kroplę wody, jeśli masa jest zbyt sucha, pamiętając jednak, że ciasto nie powinno być miękkie. Odstaw ciasto, owinięte folią samoprzylegającą, do lodówki na 30 minut. Zamocuj wałkowarkę do ciasta na lasagne w urządzeniu, w gnieździe niskiej prędkości.

6

Odwiń ciasto i przepuść przez wałkowarkę ustawioną na maksymalną szerokość (0) z prędkością 1. Złóż ciasto na pół i ponownie przepuść przez wałkowarkę. Powtórz czynność dwukrotnie do uzyskania gładkiego ciasta. Oprósz odrobiną semoliny, jeśli ciasto jest lepkie.

7

Zmień ustawienie szerokości wałkowarki na 1 i przepuść przez nią ciasto. Zmień ustawienie z powrotem na 2 i powtórz czynność. Postępuj w ten sam sposób aż do ustawienia 8. Wytnij z długich pasów ciasta makaronowego arkusze o długości około 15 cm. Na każdym arkuszu rozsmaruj rozgniecioną dynię piżmową, a następnie dużą łyżkę masy z kurczakiem. Zwiń arkusze w rulony dookoła nadzienia i ostrożnie przenieś do naczynia żaroodpornego.

8

Wymieszaj resztę serka mascarpone z mlekiem, a powstałym w ten sposób gładkim sosem polej rulony. Posyp parmezanem i udekoruj orzeszkami piniowymi.

9

Zapiekaj we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 45 minut do zarumienienia i wrzenia. Podawaj posypane liśćmi rukoli.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

NA MAKARON
Mąka, typ 00
280 g
jajka
2 całe
Żółtka jaj
3
Sól
szczypta
Semolina, do posypania
NA NADZIENIE
Dynia piżmowa
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Filety z piersi kurczaka, bez skóry
4
Cebule, posiekane
2
Czosnek, rozgniecione
2 ząbki
mąka pszenna
1 łyżka
Bulionu z kurczaka: 600 ml
Mascarpone
500 g
Zielonego pesto
190.g
Bazylia, bez łodyżek, posiekana
30 g
Świeżo starta gałka muszkatołowa
ćwierć łyżeczki
Parmezan, drobno starty
90 g
Mleko
2 łyżki
Orzeszki piniowe
50 g
Liście rukoli, do dekoracji
garść

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.