• Francuskie ptysie wytrawne gougères z serem gruyère

Przystawka

Francuskie ptysie wytrawne gougères z serem gruyère

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Do garnka dodaj masło, mleko, musztardę dijon, sól, paprykę i wodę - zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na mały, dodawaj stopniowo mąkę. Gotuj przez 3 minuty ciągle mieszając.

2

W misie robota zamontuj mieszadło K. Zawartość garnka dodaj misy, włącz mieszanie, mieszaj przez minutę.

3

Dodawaj jajka, pojedynczo. Dodaj starty ser. Dokładnie wymieszaj.

4

Nabierz łyżkę masy, przełóż na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiaj przerwy między ptysiami, urosną podczas pieczenia. Piecz 8-10 minut w temperaturze 200 st., potem zmniejsz do 170 st. i piecz kolejne 15 minut. 

5

Wyciągnij z piekarnika, przebij każdy ptyś wykałaczką, uwalniając parę zgromadzoną w środku.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

niesolone masło
125 g
mleko
125 ml
musztarda dijon
1 łyżeczka
sól
1 łyżczka
papryka w proszku
1 łyżeczka
woda
125 ml
mąką
225 g
jajka
4 szt
ser gruyère
150 g

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.