• Tarta pistacjowa z owocami leśnymi i białą czekoladą

Deser

Tarta pistacjowa z owocami leśnymi i białą czekoladą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

Spód:
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g pistacji
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
100 g malin
100 g jeżyn
50 g jagód
1 łyżka cukru
Krem:
150 g białej czekolady
120 g śmietanki 36%
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka wody różanej

Przepis podstawowy

1

Mocujemy melakser w górnej części robota. Pistacje obieramy ze skorupki i umieszczamy w melakserze. Ustawiamy prędkość pracy pracy na 3 i kontrolujemy poziom rozdrobnienia. Zależy nam na tym, aby były wyczuwalne na spodzie tarty. Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w misie robota i mieszamy za pomocą mieszadła typu "K". Po połączeniu składników wyjmujemy je z misy, formujemy w kulkę i owijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto można spłaszczyć przed włożeniem do lodówki, ułatwi to rozwałkowanie go.

2

Kiedy ciasto jest już w lodówce można zająć się nadzieniem z owoców leśnych. Owoce razem z cukrem umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpadnięcia i odparowania wody. Może to potrwać 10-15 min. Następnie odstawiamy nadzienie do wystudzenia.

3

Wlewamy śmietanę do garnka i podgrzewamy prawie do zagotowania. Śmietankę zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej czekoladę. Czekamy aż temperatury się wyrównają i mieszamy ze sobą składniki. Następnie umieszczamy je w lodówce na godzinę. Po tym czasie przekładamy je do misy miksera. Dodajemy do nich ser mascarpone i wodę różaną. Miksujemy przy użyciu końcówki ubijającej. Ubity krem wstawiamy do lodówki.

4

Ciasto wyjmujemy z lodówki, umieszczamy między dwoma arkuszami papieru i wałkujemy na grubość 5 mm. Następnie wykładamy je na formę o średnicy 20 cm i odkładamy do lodówki na 15-20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem. Takie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ryżem lub fasolą. Spód z obciążeniem pieczemy 10 min, następnie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy go na kolejne 10 min aż się zarumieni.

5

Po wystygnięciu spodu kładziemy na niego nadzienie, a na nie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Całość można posypać rozdrobnionymi pistacjami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.