Deser
Tarta pistacjowa z owocami leśnymi i białą czekoladą
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mocujemy melakser w górnej części robota. Pistacje obieramy ze skorupki i umieszczamy w melakserze. Ustawiamy prędkość pracy pracy na 3 i kontrolujemy poziom rozdrobnienia. Zależy nam na tym, aby były wyczuwalne na spodzie tarty. Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w misie robota i mieszamy za pomocą mieszadła typu "K". Po połączeniu składników wyjmujemy je z misy, formujemy w kulkę i owijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto można spłaszczyć przed włożeniem do lodówki, ułatwi to rozwałkowanie go.
2
Kiedy ciasto jest już w lodówce można zająć się nadzieniem z owoców leśnych. Owoce razem z cukrem umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpadnięcia i odparowania wody. Może to potrwać 10-15 min. Następnie odstawiamy nadzienie do wystudzenia.
3
Wlewamy śmietanę do garnka i podgrzewamy prawie do zagotowania. Śmietankę zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej czekoladę. Czekamy aż temperatury się wyrównają i mieszamy ze sobą składniki. Następnie umieszczamy je w lodówce na godzinę. Po tym czasie przekładamy je do misy miksera. Dodajemy do nich ser mascarpone i wodę różaną. Miksujemy przy użyciu końcówki ubijającej. Ubity krem wstawiamy do lodówki.
4
Ciasto wyjmujemy z lodówki, umieszczamy między dwoma arkuszami papieru i wałkujemy na grubość 5 mm. Następnie wykładamy je na formę o średnicy 20 cm i odkładamy do lodówki na 15-20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem. Takie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ryżem lub fasolą. Spód z obciążeniem pieczemy 10 min, następnie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy go na kolejne 10 min aż się zarumieni.
5
Po wystygnięciu spodu kładziemy na niego nadzienie, a na nie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Całość można posypać rozdrobnionymi pistacjami.