Przystawka
Chleb żytnio-pszenny
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zaczyn: w misce kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę i zalewamy ciepłą wodą. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min
2
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesiane przez sitko mąki, sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy mieszadłem (prędkość nr 1) do czasu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (ok 5-6 min). Odstawiamy na ok 10 min.
3
Po tym czasie dodajemy słonecznik, dynię, siemie lniane i mieszamy mieszadłem ok 2 min. Ciasto przekładamy drewnianą łyżką do foremek i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika Na dnie piekarnika wstawiamy żaroodporną miskę z wodą. Pieczemy w temp. 200 st. grzałka góra dół (bez termoobiegu) przez 30 min. Po tym czasie wyciągamy chlebek z foremki i pieczemy jeszcze 10 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu zostawiamy chleb w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego.