• Chleb żytnio-pszenny

Przystawka

Chleb żytnio-pszenny

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Zaczyn:
4 dkg. drożdży
1 łyżka cukru
200 ml ciepłej wody
2 łyżki mąki
Ciasto:
200 gram mąki żytniej
300 gram mąki pszennej
100 gram maki tortowej
300 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
garść siemie lnianego

Przepis podstawowy

1

Zaczyn: w misce kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę i zalewamy ciepłą wodą. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min

2

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesiane przez sitko mąki, sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy mieszadłem (prędkość nr 1) do czasu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (ok 5-6 min). Odstawiamy na ok 10 min.

3

Po tym czasie dodajemy słonecznik, dynię, siemie lniane i mieszamy mieszadłem ok 2 min. Ciasto przekładamy drewnianą łyżką do foremek i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika Na dnie piekarnika wstawiamy żaroodporną miskę z wodą. Pieczemy w temp. 200 st. grzałka góra dół (bez termoobiegu) przez 30 min. Po tym czasie wyciągamy chlebek z foremki i pieczemy jeszcze 10 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu zostawiamy chleb w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.