Deser
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w nóż do siekania. W malakserze umieść mąkę i masło. Robot uruchom ustawiając prędkośc 4. Miksuj całość przez 30 sekund do uzyskania kruszonki. Następnie dodaj 1 żółtko, cukier puder i sól i miksuj chwilę aż składniki się połączą. Wyjmij ciasto z malaksera, uformuj kulę, owiń ją folią i schłódź w lodówce przez godzinę.
2
Formę na muffiny posmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Schłodzone ciasto podziel na równe części i wyłóż nim formę dokładnie je wlepiając. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążniki (np. kulki ceramiczne). Piecz w temperaturze 200ºC 10 minut. Następnie zdejmij papier wraz z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 8 minut aż ciasto się zarumieni.
3
Cytryny wyparz, wyszoruj, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Do garnuszka przełóż jajka, 2 żółtka roztrzep je i następnie dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryn i wymieszaj. Na wolnym ogniu podgrzewaj całość cały czas mieszając do momentu wrzenia. Dodaj masło i delikatnie gotuj przez około 2-4 minuty aż całość zgęstnieje, a następnie wystudź.
4
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść serek mascarpone i krem cytrynowy. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitego kremu.
5
Kremem wypełnij upieczone i wystudzone tartaletki. Na górę wyłóż świeże owoce.