Danie główne
Pita z dorszem i świeżymi warzywami
- Ryba
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dolewamy do mąki następnie dosypujemy soli i dolewamy oliwy. Mieszamy w robocie hakiem przez 5 minut. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe kulki, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni, zostawiając blaszkę w środku.
2
W międzyczasie kroimy drobno warzywa i mieszamy je z oliwą. Filety dorsza doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Mieszamy majonez, jogurt naturalny, dodajemy łyżeczke octu, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
3
Kulki ciasta rozwałkowywujemy na pół centrymetrowe placki i wrzucamy na rozgrzaną blachę piekarnika. Czekamy aż placki napompują się powietrzem i przypieką z wierzchu. Następnie ściągamy z blachy i odstawiamy do ostygnięcia.
4
Filety dorsza układamy na grillu bądź patelni grillowej, kładziemy na nie po kawałku masła, skrapiamy cytryną i grillujemy ok. 8-10 minut.
5
Pity rozcinamy i wypełniamy kolejno roszponką, warzywami i rozdrobnionym filetem dorsza. Na końcu polewamy sosem i posypujemy koperkiem.