• Chrustowa wariacja czyli funnel cakes

Deser

Chrustowa wariacja czyli funnel cakes

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

2,75 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
0,25 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Szczypta soli
Olej
Cukier puder

Przepis podstawowy

1

W misie umieszczamy kolejno: mąkę, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz aromat waniliowy. Po zamontowaniu trzepaczki, mieszamy na średnich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy (czyli około 4 minuty)

2

Na patelnie wlewamy olej, tak żeby jego wysokość była około 2,5-3 cm i rozgrzewamy go do temperatury około 180 stopni. Ciasto nalewamy na rozgrzany olej przez lejek, wykonując okrężne ruchy zaczynając od zewnątrz do wewnątrz, lub tak jak w moim przypadku robiąc esy-floresy do uzyskania odpowiedniego kształtu.

3

Ciastka smażymy po każdej stronie do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy posypane cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.