Deser
Chrustowa wariacja czyli funnel cakes
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie umieszczamy kolejno: mąkę, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz aromat waniliowy. Po zamontowaniu trzepaczki, mieszamy na średnich obrotach do uzyskania idealnie gładkiej masy (czyli około 4 minuty)
2
Na patelnie wlewamy olej, tak żeby jego wysokość była około 2,5-3 cm i rozgrzewamy go do temperatury około 180 stopni. Ciasto nalewamy na rozgrzany olej przez lejek, wykonując okrężne ruchy zaczynając od zewnątrz do wewnątrz, lub tak jak w moim przypadku robiąc esy-floresy do uzyskania odpowiedniego kształtu.
3
Ciastka smażymy po każdej stronie do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy posypane cukrem pudrem.