Przystawka
Domowy pieczony pasztet z ćwikłą z chrzanem
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica roto
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
PASZTET Karkówkę i boczek wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, i zagotowujemy. Gdy woda już się gotuje dodajemy selera, cebulę, grzyby, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól oraz jałowiec. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso już jest odpowiednie dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
2
W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek i korzystając z trzepaczki na najwyższych obrotach ubić pianę z białek.
3
Po zagotowaniu odcedzamy wywar i wszystkie ugotowane składniki po ostudzeniu mielimy dwukrotnie w przystawce do mielenia mięsa stosując najdrobniejsze sitko.
4
Montujemy hak do ciasta i w misie umieszczamy zmielone mięso, mieszając dodajemy po kolei żółtka, gałkę muszkatołową i pianę z białek. Gdy mięso nie ma jeszcze odpowiedniej konsystencji podlewamy je niewielką ilością wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa.
5
Wyrobiony pasztet przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 1,5 godziny
6
ĆWIKŁA Z CHRZANEM Przy użyciu szatkownicy rotacyjnej i użyciu bębna do tarcia warzyw ścieramy ugotowane buraki i korzeń chrzanu. Dodajemy ocet, sól i cukier i dokładnie mieszamy.