Deser
Maślana chałka z kruszonką
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastycze. W misie robota umieść mleko.
Uruchom robot ustawiając rędkość minimalną oraz temperaturę 38 st. C. Po 2 minutach dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Mieszaj 3 minuty, następnie przelej do pojemnika, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
2
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka z pozostałym cukrem. Ustaw prędkość pracy robota w poz. 5, ucieraj jaja około 3 minuty. (odstaw 3-4 łyżki do posmrowania chałki)
2
Masło umieść w pozostałym mleku, podgrzej i pozostaw do przestudzenia.
3
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie robota, umieśc makę, dodaj sól, rozczyn drodżowy, ubite jajka i mleko z masłem.
Uruchom robot ustawijąc prędkośc pracy w poz 1. Wyrabija ciato przez 10 minut. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość
4
Przygotuj kruszonkę:
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 3. Ucieraj masło z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę aż powstaną grudki.
5
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę.
Podziel na pół, a każdą połówkę jeszcze na 4 części.
Z każdej części uformuj wałek i zapleć z nich 2 warkocze.
Chałki przełóż na wyłożoną papierem blachę, posmaruj ubitym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 25 -30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.