Deser

Maślana chałka z kruszonką

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

ciasto :
800 g mąki typ 405
30 g świeżych drożdży piekarniczych
2 jajka
5 łyżek cukru
250 ml mleka
150 g masła
szczypta soli
kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g cukru trzcinowego
200 g maki typ 650

Przepis podstawowy

1


W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastycze. W misie robota umieść mleko.

Uruchom robot ustawiając rędkość minimalną oraz temperaturę 38 st. C. Po 2 minutach dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Mieszaj 3 minuty, następnie przelej do pojemnika, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. 

2

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka z pozostałym cukrem. Ustaw prędkość pracy robota w poz. 5, ucieraj jaja około 3 minuty. (odstaw 3-4 łyżki do posmrowania chałki)

2
Masło umieść w pozostałym mleku, podgrzej i  pozostaw do przestudzenia.

3

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie robota, umieśc makę, dodaj sól, rozczyn drodżowy, ubite jajka i mleko z masłem.
Uruchom robot ustawijąc prędkośc pracy w poz 1. Wyrabija ciato przez 10 minut. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość

4

Przygotuj kruszonkę:
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 3. Ucieraj masło z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę aż powstaną grudki.

5

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę.
Podziel na pół, a każdą połówkę jeszcze na 4 części. 

Z każdej części uformuj wałek i zapleć z nich 2 warkocze.

Chałki przełóż na wyłożoną papierem blachę, posmaruj ubitym jajkiem i posyp kruszonką.

Piecz ok. 25 -30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.