Zupa

Chłodnik z botwinki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

botwina
20 g masła
20 ml oleju
30 ml octu winnego
ogórek zielony
ogórek kiszony
250 ml zsiadłego mleka
300 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
cukier

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarcze do krojenia frytek. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz 3. zetrzyj botwinkę, następnie odstaw ją do misy robota.

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Uruchom robot ustawiając temperaturę misy na 130 st. C. a prędkośc pracy na minimum. Dodaj 20 g masła i 20 ml oleju, dodaj ocet oraz odrobinę soli i cukru. Smaż 3 minuty. Pozostaw do wystygnięcia.

3.

Ogórki obierz i zetrzyj w malakserze podobnie jak botwinkę używając tarczy o grubych oczkach.

4.

Zsiadłe mleko, jogurt, ogórki oraz posiekany czosnek dodaj do botwinki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 h.

4.

Podawaj schłodzony z ciepłym jajkiem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.