Danie główne
Quiche boeuf bourguignon
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. W miie robota umieść 50 g masła. Uruchom robot ustawiając prędkośc minimalną oraz temperaturę misy - 160 st. C.
2
W misie robota umieść okrojoną wołowinę, pieczarki, marchewkę i szalotki. Smaż 20 minut. Po tym czasie dodaj miód, podlej mięso winem i duś pod przykryciem 1h 45 min w temperaturze 120 st. C. Po tym czasie przelej mięso w sosie do osobnego naczynia.
3
W ramienu robota zamontuj mieszadło „K”. Do misy robota mąkę i dodaj pokrojone drobno masło. Ustaw prędkośc pracy wpozycję 2, mieszaj składniki przez 45 sekund. Dodaj jajko i szczyptę soli. Mieszaj około 2 minut do uzyskania jednolitej masy.
4
Z ciasta zagnieć kulę, umieść ją w woreczku foliowym i włóż do lodówki na 60 min.
5
Schłodzone ciasto rozwałkuj i umieść w formie do pieczenia uprzednio posmarowanej masłem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysyp na wierzch obciążnik (kulki ceramiczne, kaszę lub groch)
6
Piekarnik nagrzej do 190°C nstępnie ciasto podpiecz przez 15 min. Po tym czasie zdejmij obciążenie i podpiecz ciasto do momentu aż się zarumieni.
7
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka. Uruchom robot ustawiając prędkość 5, do ubitych jaj dodaj śmietanę i mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem.
8
Na podpieczone wcześniej ciasto wylej masę jajeczną oraz gęstą mięsną potrawkę.
9
Piecz całość w temperaturze 190°C przez 30-35 minut.