Danie główne
Krokiety z mięsem
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść jajka. Uruchom robot ustawijąc prędkość pracy w pozycję 3. Do jajek dodaj sól i mleko.
2.
W kolejnym etapie do jaj, powoli, cały czas mieszając wsyp połowę mąki, dodaj olej i połowę wody, mieszaj 45 sekund. Następnie dodaj resztę mąki i nieco wody. Tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
3.
Wymieszane ciasto odstaw na 30 min.
Po tym czasie rozgrzej patelnię pokrytą teflonem, posmaruj ją kawałkiem słoniny lub wlej nieco oleju, któy następnie rozprowadź po powierzchni.
Nalesniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Ułóż w stos i odstaw.
4.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa wyposarzoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. 3. Zmiel ugotowane mięso, następnie umieść je w misie robota.
5.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Do misy z mięsem dodaj jajko, przyprawy, prażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 2. mieszaj całość przez 2 minuty
aż do połączenie składników w zwartą masę
6.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść mleko, mąkę i jaja do pamierowania, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4.
Przelej masę do miseczki
7.
Neleśniki posmaruj masą mięsną, zwiń, skłądając boki do środka, paieruj w masie jajecznej i bułce tartej, następnie smaż na gorącym oleju i podawaj w towarzystwie np. czerwonego barszczu