Danie główne
Pyzy (kluski na parze) z sosem pieczarkowym
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Umieszczamy mieszadło uniwersalne w Kenwood. Do misy dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli. Opuszczamy ramię robota. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni oraz mieszanie na co 30 sekund. Czekamy aż cebula się zeszkli.
2
Myjemy pieczarki i kroimy na 4 części. Pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy przez 20-30 minut. Sos powinien delikatnie się gotować, jak mówi moja babcia sobie "pykać". W tym celu możemy zmniejszyć temperaturę w robocie do 99-98 stopni
3
W szklance przygotowujemy mleko do którego dodajemy (najlepiej przesypaną przez sitko) mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszane mleko dodajemy do sosu, zagotowujemy i dusimy, jak wcześniej przez 10-15minut. Sos mamy gotowy :)
4
Z rodziną najczęściej jemy ten sos z pyzami (kluskami na parze). Można poszukać przepisu i zrobić samemu, lub kupić gotowe i zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.